Britse droom Wimbledon is voorbij, Federer klopt Murray

Caption: Andy Murray of Britain reacts during his men's singles final tennis match against Roger Federer of Switzerland at the Wimbledon Tennis Championships in London July 8, 2012. REUTERS/Dylan Martinez (BRITAIN - Tags: SPORT TENNIS)
Caption: Andy Murray of Britain reacts during his men's singles final tennis match against Roger Federer of Switzerland at the Wimbledon Tennis Championships in London July 8, 2012. REUTERS/Dylan Martinez (BRITAIN - Tags: SPORT TENNIS) De Britse Andy Murray verloor vanavond van de Zwitser Roger Federer op Wimbledon. Foto Reuters / Dylan Martinez

Roger Federer heeft vanavond Andy Murray in de finale van Wimbledon in vier sets verslagen met 4-6 7-5 6-3 6-4.

Murray was de eerste Brit die sinds 1938 de finale van Wimbledon bereikte. De Zwitser ging er echter vandoor met de titel, zijn zevende op de Britse baan en zijn zeventiende grand slam. Federer evenaart het record van Pete Sampras, de enige andere speler die zeven keer wist te winnen op Wimbledon.

http://youtu.be/uvwd_I9arMU

In een geëmotioneerde toespraak feliciteerde Murray zijn tegenstander en bedankte hij het Britse publiek voor alle steun. Die hem op hun beurt begroette met een staande ovatie.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Tis maar goed dat Britten van sportieve verliezers houden

Federer keert door de behaalde punten bovendien terug op de eerste plaats van de wereldranglijst. Dat gaat ten koste van Novak Djokovic. Het is de 286e week dat de Zwitser de ranglijst aanvoert. Ook dat is een evenaring van het record van Sampras. Met zeventien grandslamtitels staat Federer inmiddels op eenzame hoogte.

Veelbelovende start Murray

De start van Murray op het Centre Court was nog veelbelovend. De Schot won direct twee games op rij. Hij zag Federer vervolgens weliswaar terugkomen, maar sleepte met een break op 4-4 alsnog de set binnen. In de tweede set ging het lang gelijk op, maar door een break op 6-5 viel het kwartje de kant van Federer op.

Murray kon ondanks de steun van het publiek het hoge niveau niet vasthouden. Zijn eerste servicepercentage daalde onder de zestig procent en het aantal fouten nam toe. Federer profiteerde direct, liep uit naar 5-2 en maakte de set vervolgens uit met een ace. De tennissers speelden inmiddels onder een dak dat vanwege de regen was gesloten.

In de vierde set wachtte Federer geduldig op zijn kans en die kwam in de vijfde game, waarin hij op prachtige wijze een breakpoint benutte, schrijft Novum. Murray, die in de tweede game juist een breakpoint had laten liggen, wist zich niet meer terug te knokken en zag ook zijn vierde grandslamfinale verloren gaan.

    • Hans Klis