Annan in Damascus voor besprekingen met Assad

Caption: Syria's Deputy Foreign Minister Faisal al-Miqdad (R) welcomes U.N.-Arab League envoy Kofi Annan at a hotel in Damascus July 8, 2012. International peace envoy Annan arrived in Damascus on Sunday, a Reuters witness said, a day after admitting that his peace plan had so far failed to end 16 months of bloodshed. REUTERS/Khaled al-Hariri (SYRIA - Tags: POLITICS) De Syrische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (rechts) verwelkomt Kofi Annan in een hotel in Damascus op de achtergrond loopt ook Robert Mood (midden), het hoofd van de stilgelegde VN-waarnemersmissie. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

De internationale gezant Kofi Annan is aangekomen in Damascus voor besprekingen met de Syrische president Bashar al-Assad.

Het bezoek van Annan komt een dag nadat hij in een interview aan Le Monde toegaf dat de internationale gemeenschap gefaald heeft een politieke oplossing te vinden voor het escalerende geweld in Syrië. De Verenigde Naties schatten dat er sinds vorig jaar maart al meer dan tienduizend mensen zijn omgekomen door geweld.

Volgens mensenrechtenorganisatie martelt het regime burgers in detentiecentra:

Annan was de architect van een vredesplan om de 16 maanden durende crisis in het land te beëindigen. Het zespuntenplan van de VN-gezant ging in april in met een staakt-het-vuren. Dit bleek echter wankel te zijn en na het bloedbad in Houla werd het formeel door de rebellen van het Syrische Vrije Leger opgezegd.

Al Jazeera-verslaggever James Bays verslaat het geweld vanuit het zuidelijke Al Qusayr

Clinton: zo snel mogelijk machtsoverdracht

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei vandaag in Tokio dat de Syrische rebellen steeds effectiever worden. Zij sprak de hoop uit dat het geweld in het land spoedig ten einde zal komen, omdat het de Syrische regering kan behoeden voor een “catastrofale aanval”. Clinton refereerde naar mogelijke aanvallen op regeringsgebouwen en staatsinstellingen, zoals eerder al een rechtbank en een gebouw van de staatstelevisie werden aangevallen, schrijft persbureau Reuters.

Volgens Clinton moet er zo snel mogelijk een machtsoverdracht plaatsvinden om mensenlevens te redden, maar ook de Syrische staat te behoeden voor ineenstorting. Dat zou volgens de minister “ernstige gevolgen” kunnen hebben voor de stabiliteit van de hele regio. Op de Syrische staatstelevisie beschuldigde president Assad Clinton vanavond er zelf van het land te destabiliseren, meldt persbureau AFP.

    • Hans Klis