16 miljard steun aan Afghanistan

U.S. Secretary of State Hillary Clinton (L) shakes hands with Japan's Prime Minister Yoshihiko Noda at the Tokyo Conference on the Reconstruction of Afghanistan, in Tokyo July 8, 2012. REUTERS/Pool (JAPAN - Tags: POLITICS) JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN
U.S. Secretary of State Hillary Clinton (L) shakes hands with Japan's Prime Minister Yoshihiko Noda at the Tokyo Conference on the Reconstruction of Afghanistan, in Tokyo July 8, 2012. REUTERS/Pool (JAPAN - Tags: POLITICS) JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton poseert met de Japanse premier Yoshihiko Noda op de conferentie in Tokio. Foto Reuters

Op een internationale donorconferentie in Tokio is 16 miljard aan steun toegezegd voor Afghanistan. De financiële hulp moet ervoor zorgen dat het land niet opnieuw afglijdt naar chaos als de internationale troepen vertrekken.

De NAVO-troepen vertrekken in 2014.

In ruil voor de steun eisen de ruim zeventig landen van de Afghaanse president Karzai dat zijn regering corruptie hard aanpakt en hervormingen doorvoert, onder meer op het gebied van de rechtsstaat.

Karzai zei dat Afghanistan nog jaren nodig heeft om op eigen benen te kunnen staan. Laat ons niet in de steek, verzocht hij de internationale gemeenschap.

Sinds 2002 heeft Afghanistan bijna 60 miljard aan financiële hulp gekregen.

Eerder maakte Clinton al bekend dat Afghanistan nu een ‘belangrijke niet-NAVO bondgenoot’ van de VS is. Dat betekent dat het voor de Afghaanse overheid makkelijker wordt om bijvoorbeeld Amerikaans defensiemateriaal te kopen.