We gaan de burger toch niks vragen hè?

Zegt de ene eurocraat in Brussel tegen de andere: heb jij ook zo’n hekel aan burgers?- Hou op, schei uit, François, burgers, verschrikkelijk! Al die politici die maar bang zijn voor hoe kiezers erover denken. Gatver.

- Oh pas op, Heinrich, daar loopt er één. Een burger! Ieuw. Snel naar binnen.

- Godzijdank, we waren net op tijd. Stel je voor dat die burger ons had aangesproken?

Sinds een meerderheid van de Fransen en Nederlanders in 2005 tegen de Europese Grondwet stemde, staan burgers er niet goed op in Brussel. Vraag kiezers maar niks over Europa, voor je weet zeggen ze: nee. Dat kunnen we niet hebben. Toen de Griekse premier vorig jaar voorstelde een referendum te houden, was Brussel (en de rest van Europa) verbijsterd. Nee, joh. Dat ga je toch niet aan het volk vragen! Zometeen stemmen ze tegen! Wat dan? PvdA-parlementariër Ronald Plasterk verwoordde het sentiment over het Griekse referendum treffend: „Zijn ze nu helemaal belatafeld?”

Maar ja, Europa moet vooruit, de euro moet gered. En dat lukt niet heel lang zonder de burgers. Want dat Brussel of het politieke bestuur van de Europese Unie meer te zeggen krijgt, lijkt onvermijdelijk. Hoe doe je dat met die Nee-stem als zwaard van Damocles boven je hoofd?

De PVV weet wel hoe ze dat doen, daar in Brussel. Het verkiezingsprogramma ‘Hún Brussel, óns Nederland’ opent met een dertien jaar oud citaat van euro-veteraan Jean-Claude Juncker, uit 1999: „We beslissen iets. We brengen dat dan in en wachten enige tijd om te zien wat er gebeurt. Volgt er geen misbaar, breekt er geen opstand uit – de meesten begrijpen toch niet wat er is beslist – dan gaan we weer wat verder. Stap voor stap tot er geen terugkeer meer mogelijk is.” Het citaat moet aantonen dat de „progressieve elites doodsbang zijn van de stem des volks”, aldus het PVV-program. Dat is Geert Wilders niet. „Zet de stembureaus maar open en laat Nederlanders stemmen over bijvoorbeeld het Groot-Europese Rijk. Wedden dat links altijd verliest?” Wilders legt niet alleen de vinger op de zere plek, hij giet er een flesje aceton over heen. Geen politicus die zit te wachten op een referendum over Europa, behalve politici die anti-Europees zijn.

Why not call his bluff? Is het niet hoog tijd weer eens aan het volk te vragen wat ze van Europa vinden?

Want je hoeft geen onwetende, voor populistische praatjes vatbare holbewoner te zijn om een wee gevoel in je buik te krijgen bij Europa. Het ongemak groeit. Economen, centraal bankiers, parlementariërs, steeds meer mensen stellen zich de vraag: jongens, wat zijn we eigenlijk aan het doen? Als het dan moet, Meer Europa, doen we dat dan nu op de beste manier?

Neem Duitsland, toch de meest eurofiele natie van allemaal. Angela Merkel krijgt bittere verwijten in het parlement, om nog maar niet te spreken van de 27 Duitse economen die zich deze week keerden tegen de bankunie die vorige week in Brussel werd beklonken.

Van Rompuy werkt nu een plan uit voor Meer Europa dat zo vaag mogelijk is, zodat geen enkele regeringsleider het risico loopt op zijn donder te krijgen van kiezers. Wat zou er gebeuren als Van Rompuy een plan moet uitwerken waarvan hij weet dat het wordt voorgelegd aan kiezers?

Dat hoeft echt niet per se een Nee op te leveren. Europese burgers zijn pessimistisch over de euro: de munt heeft weinig goeds gebracht, zo concluderen ze in een enquête van Pew Research. Maar vraag ze of ze de euro uitwillen en een meerderheid zegt: Neuh.

Om enige kans te maken op een Ja, zou het plan zo helder moeten zijn als het PVV-programma. Het zou een superslimme middenweg moeten zijn tussen de ideale oplossing van de financiële markten (trek toch de portemonnee, Duitsland!) en die van de kiezers (niks aan soevereiniteit afstaan). Het zou een briljant plan moeten zijn.

Op één of andere manier lijkt de kans op zo’n briljant plan groter als het bedacht moet worden onder druk van een referendum. Ze zouden wel gek zijn om dan nog met halfbakken, vage oplossingen te komen. Dan moet het in één keer goed.

Marike Stellinga

    • Marike Stellinga