VVD’er Halbe Zijlstra wil coalitie met D66

De ideale coalitie van Halbe Zijlstra is er één met D66. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De VVD zou het liefst met D66 regeren. Dat zegt Halbe Zijlstra, staatsecretaris en lid van het campagneteam van de VVD, in een gesprek met NRC Handelsblad. “Mijn ideale coalitie is één met D66. Ook een liberale partij die met de economie stappen wil zetten.”

Zijlstra verkiest D66 boven het CDA, gewoonlijk de favoriete regeringspartner van de VVD. “Samen met D66 kunnen we dan de kern vormen van een middenrechtse coalitie die de economie wil vlottrekken.” Met het CDA is het nu afwachten hoe “gezond” ze uit de verkiezingen komen. Hij wil wel met het CDA blijven samenwerken.

‘Geen breekpunten formuleren’

Volgens de VVD’er, die zevende staat op de kandidatenlijst van zijn partij, zal de VVD in deze verkiezingscampagne geen breekpunten formuleren. Hij roept andere partijen op dat ook niet te doen. Zijlstra:

“Nederland staat voor een te grote uitdaging om elkaar op basis van politieke stokpaardjes de tent uit de vechten. Gezien de economische situatie moet elke partij bereid zijn pijn te lijden. We hebben allemaal de dure plicht geen breekpunten te formuleren. Anders zit je straks met met geboeide handen te formeren.”

Tijdens de vorige verkiezingen riep voormalig CDA-leider en premier Jan Peter Balkenende de beperking van de hypotheekrenteaftrek uit tot breekpunt van zijn partij bij eventuele formatieonderhandelingen. In reactie daarop gaf VVD-leider Mark Rutte zijn “persoonlijke belofte” dat hij niet aan de aftrek zou komen. D66-leider Alexander Pechtold bombardeerde toen juist het niet aanpakken van de aftrek tot breekpunt voor zijn partij.

D66 twijfelt aan bezuinigingsplannen VVD

Wouter Koolmees, de financieel specialist van D66, onderschrijft het doel van de VVD om de volgende kabinetsperiode het begrotingstekort weg te werken. “Maar ik vraag me af of ze dat met hun voorstellen kunnen realiseren”, zegt Koolmees. Of het bijvoorbeeld mogelijk is om drie miljard euro op ontwikkelingshulp te bezuinigen moet hij nog zien. Hij denkt dat VVD en D66 op het terrein van de economie en overheidsfinanciën elkaar wel kunnen vinden. “Maar met de veiligheid, immigratie en Europa lopen we nog ver uiteen.”

Lees het hele interview met Halbe Zijlstra in NRC Weekend of in de digitale editie.