Vaticaanse vunzigheid

„Voortaan spreek ik over mezelf als wij”, zegt nieuwe paus Alexander IV.
„Voortaan spreek ik over mezelf als wij”, zegt nieuwe paus Alexander IV.

The Borgias Ned. 2, 22.35 – 23.25 uur

Jeremy Irons was altijd al de meester van het ingetogen spel. Dat maakte hij in de jaren tachtig al duidelijk in zijn rol van de introverte Charles in de Britse serie Brideshead Revisited. Ook in de psychologische horrorfilm Dead Ringers(1988) speelde hij de dubbelrol van twee geflipte en verstrengelde tweelingbroers zeer onderkoeld. In de historische dramaserie The Borgias lijkt Irons al die ingetogen bezetenheid samen te brengen in een uiterst geraffineerde vertolking van paus Alexander VI.

De Showtime-serie, waarvan in de VS inmiddels twee seizoenen zijn uitgezonden en een derde in de maak is, komt vanaf vandaag wekelijks bij de AVRO. In de eerste aflevering van The Borgias, geïnspireerd op de Spaanse maffiafamilie Borgia die in de vijftiende eeuw in Rome aan de macht kwam, ligt Paus Innocentius VIII op sterven. Omringd door zijn kardinalen vraagt hij, net voor het uitblazen van de laatste adem, wie een einde maakt aan de hebzucht en ontucht die het Vaticaan in zijn greep heeft. „Wie van jullie zal het schoonwassen?”, reutelt hij. Degene die naar voren stapt, is kardinaal Rodrigo Borgias (Irons). Hij belooft de wens van Innocentius in te willigen. Maar de lijkstijfheid is bij de paus nog niet ingetreden of Borgias begint, met behulp van omkoping, zijn eigen pad naar de macht te plaveien. Dat lukt hem, waarna hij als paus Alexander VI begint aan wat bekend staat als ‘de zwartste periode uit de kerkelijke geschiedenis’. De serie is een aanrader. Niet alleen door het goede acteerwerk (ondermeer van de Nederlandse actrice Lotte Verbeek als de maîtresse van de paus) maar ook omdat de prachtige kostuums en decors de toeschouwer direct terugvoeren naar de Renaissance.

    • Rosan Hollak