Van Gaal nieuwe bondscoach van Oranje

Louis van Gaal wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Dat heeft de KNVB vrijdagavond bekendgemaakt. Van Gaal (60) heeft getekend tot en met het WK voetbal in 2014 in Brazilië. Hij begint op 1 augustus.

Danny Blind wordt de assistent van Van Gaal. De andere leden van de de technische staf worden 10 augustus bekendgemaakt. Van Gaal volgt Bert van Marwijk op, die na het desastreus verlopen EK voetbal in Polen en Oekraïne (drie nederlagen in de groepsfase) ontslag nam.

Van Gaal, die sinds april vorig jaar werkloos was na zijn ontslag bij de Duitse topclub Bayern München, wordt voor de tweede keer bondscoach. Eerder had hij het Nederlands elftal tussen 2000 en 2002 onder zijn hoede. Nederland plaatste zich toen niet voor het WK voetbal in Japan en Zuid-Korea. Van Gaal noemde dat later „de grootste teleurstelling uit mijn trainersloopbaan”.

Van Gaal wacht een zeer zware taak bij het Nederlands elftal. Uit een reconstructie van deze krant bleek onlangs dat het Nederlands elftal op het EK ten onder ging aan te grote ego’s. Spelers waren meer met zichzelf bezig dan met het team. De selectie was in meerdere kampen verdeeld.

Daarnaast kampt Oranje met een gebrek aan goede verdedigers. De vraag is of Van Gaal met zijn autoritaire manier van coachen de spelersgroep in het gareel krijgt.

„Dit is de uitdaging waarop ik wachtte”, aldus Van Gaal in een persbericht. KNVB-directeur betaald voetbal Bert van Oostveen: „We zochten een trainer met een schat aan ervaring en met persoonlijk en vakinhoudelijk overwicht.”

Oranje wacht een zware kwalificatie voor het WK 2014. Nederland zit in een groep met Turkije, Hongarije, Roemenië, Estland en Andorra. Het eerste kwalificatieduel is tegen Turkije op 7 september in Amsterdam. Het eerste duel onder leiding van Van Gaal is de oefenwedstrijd tegen België op 15 augustus.

Van Gaal: sportkatern, pagina 2-3