Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Valpartij

Een groot deel van het peloton staat stil of ligt op de grond na de valpartij van gisteren. Foto AP
Een groot deel van het peloton staat stil of ligt op de grond na de valpartij van gisteren. Foto AP Een groot deel van het peloton staat stil of ligt op de grond na de valpartij van gisteren. Foto AP

Dan kun je nog zo veel ‘adelaars van de Lage Landen’ aan de start hebben staan; tegen een massale valpartij in het peloton is geen van de Nederlandse klimtalenten bestand gebleken.

Hoe kan het toch dat ze meteen ook allemaal op de grond liggen? Slechts drie van de zeventien nog deelnemende Nederlanders – Maarten Tjallingii brak eerder al zijn heup – wisten de valpartij te vermijden. Van die drie zat Karsten Kroon in de kopgroep. Alleen Kenny van Hummel en Roy Curvers bleven gespaard in het peloton.

Het is zo jammer. Bauke Mollema werd vorig jaar vierde in de Ronde van Spanje. Robert Gesink werd twee jaar geleden vijfde in de Ronde van Frankrijk. Steven Kruijswijk werd vorig jaar achtste in de Ronde van Italië. Rob Ruijgh werd vorig jaar 21ste in de Ronde van Frankrijk. En Wout Poels, die arme Wout Poels, die nog tien kilometer heeft doorgereden met drie gebroken ribben, een gescheurde nier en milt en gekneusde longen – die Wout Poels is misschien wel de meest getalenteerde klimmer van alle jonge Nederlanders.

Ik zeg niet dat Poels dit jaar de Tour had kunnen winnen. Wel denk ik dat hij de wereld nog had kunnen verbazen met ereplaatsen in de bergen. Vorig jaar bevestigde hij zijn talent met een tweede plaats in een zware bergetappe in de Ronde van Spanje. Hij had zijn zinnen gezet op de etappe van vandaag, de eerste met een aankomst bergop. Nu ligt hij in een ziekenhuis, waar hij nog niet kan worden geopereerd omdat zijn wonden nog niet zijn gaan bloeden.

Inmiddels is de zoektocht naar de veroorzaker van de valpartij begonnen. De val zelf is niet geregistreerd door een camera. Het blijft dus gissen, maar naar verluidt wilde de Italiaanse renner Davide Viganò de overschoentjes aanpakken van zijn ploeggenoot en topsprinter Alessandro Petacchi. Dit kun je doen, daar zijn knechten voor, maar doe het dan niet in een druk peloton dat met zeventig kilometer per uur een heuveltje afrijdt. Viganò kwam ten val en sleurde waarschijnlijk tientallen renners met zich mee.

Kenny van Hummel werd gisteren knap vierde. Laten we hopen dat dat niet het Nederlandse hoogtepunt was in de Tour.