USADA verliest van Armstrong

(FILES) A file picture taken on July 16, 2000 shows a doping control kit for anti-doping tests during the Tour de France in Carpentras, southern France. Cycling's reputation as one of the most drugs-ravaged sports has improved in recent years thanks, it is claimed by some experts, to the introduction of the blood passport programme in 2008. However, the International Cycling Union (UCI) will continue working with French anti-doping agency (AFLD) in its fight against doping during the 2012 edition of the Tour de France. AFP PHOTO JOEL SAGET
(FILES) A file picture taken on July 16, 2000 shows a doping control kit for anti-doping tests during the Tour de France in Carpentras, southern France. Cycling's reputation as one of the most drugs-ravaged sports has improved in recent years thanks, it is claimed by some experts, to the introduction of the blood passport programme in 2008. However, the International Cycling Union (UCI) will continue working with French anti-doping agency (AFLD) in its fight against doping during the 2012 edition of the Tour de France. AFP PHOTO JOEL SAGET AFP

Vijftien pagina’s beschuldigingen tegen Lance Armstrong: dopegebruik en erger, anderen aanzetten tot doping. Travis Tygart, voorzitter van het antidopingagentschap USADA, was niet bang. Eiste Armstrong de namen van getuigen? Die gaf hij lekker niet. Tot in de eerste Tourweek uitlekte dat het Hincapie, Leipheimer, Zabriskie en Vandevelde betrof. Tourrenners. Waarom zijn die renner nog niet geschorst, als ze verklaarden dat zijzelf en Armstrong dope gebruikten? Terwijl Armstrong juist wel direct werd geschorst als triatleet, zonder bewijs. „Het lijkt op een vendetta”, twitterde The Boss alert. Tygart staat met 1-0 achter.

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten