Uitgelicht zaterdag

Film

Monty Python’s The Meaning of Life (Terry Jones, 1983, GB). Bioscoopfilm volgens het van Pythons tv-werk bekende principe van de bonte verzameling losse sketches. De meest geruchtmakende toont een corpulente man die met een onvoorstelbare tsunami van kots een chique restaurant blank zet. RTL 4, 12.45-14.55u.

The King of Comedy (Martin Scorsese, 1983, VS). Tragikomedie over honger naar publieke erkenning. Robert De Niro als middelmatige komiek mengt wensdromen met de realiteit en probeert een televisieoptreden af te dwingen door zijn favoriete komiek Jerry Lewis te gijzelen. RTL 4, 14.55-17.00u.

Indiana Jones and the Temple of Doom (Steven Spielberg, 1984, VS). Ook de tweede Indiana Jones-film (na Raiders of the Lost Ark) is een overrompelende en grootscheepse avonturenfilm. Archeoloog Harrison Ford maakt korte metten met wrede Incarituelen.BBC 1, 19.30-21.20u.

Hulk (Ang Lee, 2003, VS). De Hulk is voor de regisseur van Crouching Tiger, Hidden Dragon en Brokeback Mountain aanleiding om de grenzen en normen te onderzoeken van een volstrekt eigen universum. Hij laat zijn hoofdpersoon tijdens de begintitels zowel uit tekeningen als uit laboratoriumproeven geboren worden. Karakteristieke stripvormgeving leidt bij Lee tot veel extreme close-ups en uitsneden. Met Eric Bana, Jennifer Connelly, Nick Nolte, Sam Elliott. RTL 5, 22.15-01.00u.

The Incredible Hulk (Louis Leterrier, 2008, VS). Harde actie in deze vervolgfilm over de enige superheld wiens krachten voor hem een vloek in plaats van een zegen zijn. Hulk (deze keer Edward Norton) verkleedt zich ook niet in een strak superpak, hij raakt zijn kleren tijdens zijn metamorfose juist kwijt, op een veel te strakke, rafelige broek na. De computeranimaties zijn adequaat, maar alleen de geluidseffecten zijn echt imposant. RTL 5, 20.00-22.15u.

Blood Diamond (Edward Zwick, 2006, VS). Minder geloofwaardige avonturenfilm met het politieke hart op de juiste plek: hij laat zien wat er voor gruwelijks gebeurde in Sierra Leone in de jaren negentig, toen stammen elkaar afslachtten om greep te krijgen op de diamanthandel, gevoed door de westerse vraag. Voormalige huurling Leonardo DiCaprio aast op een waardevolle steen. Jennifer Connelly is een kritische journaliste. Veronica, 22.00-00.45u.

The Killing (Stanley Kubrick, 1956, VS). Voortreffelijke vroege misdaadfilm van Kubrick. Tot in de kleinste details analyseert Kubrick de voorbereidingen en de uitvoering van een overval op het gokkantoor van een renbaan. Ned. 2, 23.25-0.49u.

Amusement

Comme un chef. Eerste aflevering van zesdelige serie waarin zeven leerling-koks stage lopen bij koks die in sterrenrestaurants koken. In elke uitzending komen zij voor nieuwe lastige uitdagingen te staan. Vandaag staan ze in de keuken van Sang-Hoon Degeimbre, chef van L’Air du temps in het Waalse Noville-sur-Mehaigne (twee Michelin-sterren). Met Nederlandse ondertitels.TV5, 21.00-22.30u.

Sport

Tour de France. Verslag van de zevende etappe, een rit van 199 km door de Vogezen met aankomst bovenop de steile, bijna 6 kilometer lange La Planche des Belles Filles.Ned.1, 14.10-17.55u.

Wimbledon. Verslag van de finale vrouwen enkelspel.BBC 1, 14.30-19.10u.