Uit Fanny Blankers' tas

6 AUG 1948: OLYMPIC GAMES. FANNY BLANKERS KOEN SEEN LEAVING THE TRACK AFTER WINNING HER THIRD GOLD MEDAL IN THE 200M. SHE HAD PREVIOUSLY WON THE 100M AND THE 80M HURDLES. Foto: Hulton / Getty Images Olympische Spelen 1948
6 AUG 1948: OLYMPIC GAMES. FANNY BLANKERS KOEN SEEN LEAVING THE TRACK AFTER WINNING HER THIRD GOLD MEDAL IN THE 200M. SHE HAD PREVIOUSLY WON THE 100M AND THE 80M HURDLES. Foto: Hulton / Getty Images Olympische Spelen 1948 Getty Images

Andere Tijden Sport – De tas van Fanny Ned. 1, 22.15 – 23.00 uur

Fanny Blankers-Koen is de grootste atlete uit de Nederlandse geschiedenis. In 1948 won ze vier gouden medailles op de Olympische Spelen in Londen, de stad waar deze grootste sportmanifestatie ter wereld ook dit jaar wordt gehouden. Het lag dus voor de hand dat Andere Tijden Sport het vizier zou richten op het mirakel dat een Nederlandse huisvrouw, een 30-jarige moeder van twee kinderen, 64 jaar geleden in het Wembley Stadion verrichtte.

Dankzij een tas van Blankers-Koen, die op zolder werd gevonden en daar blijkbaar had liggen verstoffen, kunnen de documentairemakers, Tom Egbers en Monique Tesselaar, uniek materiaal vertonen. Die witte tas, met een raadselachtige, blauwe E erop, bevat tal van tastbare herinneringen aan haar aanwezigheid in Londen. Informatie uit het boek Fanny dat haar echtgenoot, journalist en coach Jan Blankers samen met Aad van Leeuwen schreef, loopt als een rode draad door de uitzending.

De makers zochten in de Britse hoofdstad belangrijke getuigen op, zoals de Nederlandse zwemster Dicky van Ekris, die huisgenote van Blankers was, en de historica Janie Hampton. Zij schreef het boek The Austerity Olympics. Want dat waren de Spelen, drie jaar na de Tweede Wereldoorlog, ook: een evenement van de schaarste. Uit alle delen van de wereld moest voedsel voor de atleten worden aangevoerd. De Britse pers sprak er schande van dat de Spelen toch gewoon doorgingen.

De documentaire bevat bekende beelden, maar ook bijzondere opnamen. En alleen al de donderpreek van chef de mission Karel Lotsy is een reden om te kijken.

John Kroon

    • John Kroon