TomTom

Met de auto naar het vakantieadres. schetst de ruziemomenten.

None

TomTom heeft menig huwelijk gered. Voorheen strandden heel wat autovakanties halverwege – met name op de ringweg rond Parijs – in een echtelijk ruzie als de een krampachtig de juiste afslag zocht („Wat moet ik nou? Paris Ouest of Est, schiet op, ik moet nú kiezen!”), en de ander vouwvechtend met de kaart de route probeerde te vinden. Huilende kinderen achterin, pa en ma in de loopgraven, kortom echtscheiding in het verschiet.

Er is echter een ander ruziemoment dat nog niet is opgelost door de moderne wetenschap: goedkoop tanken. Dat kondigt zich halverwege België aan. „Schat, je moet tanken”, zegt (meestal) vrouwlief, met een schuin oog kijkend op de benzinemeter. „Nee”, zegt de man, „we rijden door tot Luxemburg, daar is het goedkoper.” Vervolgens wordt het gaandeweg stiller in de auto, want wordt het beoogde tankstation wel gehaald? De irritatie bereikt een hoogtepunt als het benzinelichtje op het dashboard gaat flikkeren en even later zelfs gaat piepen. „Straks staan we met de kinderen langs de weg, idioot.”

De meesten halen Luxemburg op de valreep, en dan biedt het eerste tankstation redding. Daar staan dus lange files zuinige Nederlanders, auto’s met caravans, auto’s met fietsen als geweien op het dak, open auto’s met inzittenden met waaihaar. Wachttijden lopen hier in het hoogseizoen op tot meer dan een uur. De term lul klinkt dan vaak in de auto, en de kinderen moeten plassen. Woedend neemt moeder het kroost mee naar de wc (weer lange rijen en plassen voor een euro per persoon) en om ze zoet te houden worden er hamburgers gekocht en milkshakes en misschien zelfs een nieuwe film voor in de dvd-speler in de auto. Dat kost dan zo’n twintig euro. Ongeveer het bedrag dat vaderlief uitspaart op de benzine.

De stemming in de auto is de rest van Luxemburg ijzig te noemen. Dan volgt in Frankrijk het volgende struikelblok: to tolweg or not to tolweg. Het is crisis, dus maar bezuinigen en via de Route Nationale. Waar halverwege de gendarme achter een boom staat opgesteld die maant tot stoppen. „Je reed zeker weer te hard, ik zei je het nog zo, je rijdt te hard!”, bitst de vrouw. Maar nee. De gendarme controleert of er radardetectie op de tomtom staat. Ja dus. De boete bedraagt vijftienhonderd euro. Het huwelijk is alsnog op de klippen. TomTom geeft. En TomTom neemt.

    • Ivo Weyel