Te koel, te nat

Het wil maar niet lukken met de zomer in Nederland. De zomerse warmte duurde maar kort en werd vrijdag alweer verdreven. In de koele lucht uit het westen blijft het kwik na het weekeinde rond 17 à 18 graden steken. Daarmee is het 4 tot 5 graden kouder dan normaal. Slechts af en toe laat de zon zich zien en er gaat geen dag voorbij zonder neerslag.

Zondag lijkt de natste dag te worden. Rondom een lagedrukgebiedje ten oosten van Groot-Brittannië trekt weer een zone met regen en onweersbuien over ons land. Regionaal kan veel regen vallen, meer dan 20 of 30 millimeter. Ook zal de onweersactiviteit groot zijn. De temperaturen komen niet hoger dan 19 of 20 graden.

Verderop in de week blijft het kwik op een nog lager niveau steken: donderdag wordt het slechts 16 graden.

Rond de depressie die maandagnacht ten noorden van de Wadden via Denemarken naar Scandinavië zal trekken, wordt niet alleen aan de grond maar ook in hogere luchtlagen koude lucht aangevoerd waarin overdag gemakkelijk buien ontstaan. Zelfs al we ver vooruit kijken is er geen zicht op stabiel zomerweer met zon en warmte. Wel zijn er aanwijzingen dat de temperaturen na volgende week langzaam uit het dal omhoog klimmen en dat het minder wisselvallig wordt.