‘Stapel fraudeerde in nog tien artikelen’

De Tilburgse psycholoog Diederik Stapel heeft in 47 wetenschappelijke artikelen gefraudeerd, tien artikelen meer dan waarvan werd uitgegaan. Dit blijkt uit de vrijdag gepubliceerde rapportages van de drie commissies die de fraude van Stapel onderzoeken. Het eindrapport verschijnt naar verwachting in september.

Stapel werd vorig jaar ontslagen als hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg nadat was gebleken dat hij op grote schaal onderzoeksgegevens had verzonnen. Sindsdien hebben de universiteiten het antifraudebeleid aangescherpt.

Stapel was een gezaghebbende wetenschapper, die graag optrad in populaire media en aansprekende artikelen publiceerde in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften. De commissie-Lévelt die de fraude in Tilburg onderzoekt, constateerde in oktober dat Stapel bij minstens 30 artikelen heeft gefraudeerd. Sindsdien houdt de commissie Lévelt alle publicatiestegen het licht, net als de commissie-Noort (Universiteit Groningen) en de commissie-Drenth (Universiteit van Amsterdam).

Een van de omstreden artikelen gaat over de manieren waarop mensen taal ervaren. Pogingen elders om de spectaculaire resultaten over te doen mislukten. Een artikel over de commerciële waarde van schoonheid in reclame blijkt gebaseerd op bedrog. Volgens Lévelt verving Stapel met knip- en plakwerk de oorspronkelijke onderzoeksgegevens.