Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

SP: tv-show Talpa over pleegkinderen gaat veel te ver

De SP vindt het plan van Talpa en Jeugdzorg Nederland om een televisieshow te maken waarin pleegkinderen hun nieuwe gezin kunnen uitkiezen veel te ver gaan.

Tweede Kamerlid Renske Leijten wil dat de voorbereidingen voor het programma worden gestaakt en heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) om opheldering gevraagd. Dat meldt persbureau Novum.

Talpa liet vanochtend weten dat er plannen zijn voor een dergelijke show. Het productiebedrijf wil op die manier iets doen aan de lange lijst van kinderen die wachten op een pleeggezin. Volgens Leijten is dit echter de verkeerde manier om de wachtlijstproblematiek op te lossen. Ze zegt:

“Kinderen kiezen er niet voor om in deze situatie te zitten. De keuze voor pleegouderschap en een pleegkind moet een zorgvuldige beslissing zijn van beide kanten.”

Leijten vindt dat het programma ‘een morele grens overschrijdt’ door ‘kinderleed te exploiteren’. Volgens haar maakt Talpa misbruik van de kinderen door hun leed te vergroten op televisie.

Ook het CDA ziet de komst van het programma niet zitten. Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt het idee ‘onacceptabel’:

Twitter avatar MvanToorenburg M van Toorenburg en het #CDA vindt het eveneens onacceptabel “@NUnl: SP vindt pleegkind-show ‘te ver gaan’: http://t.co/KidZtQNw”

Het is nog onduidelijk of het programma er daadwerkelijk komt. Talpa peilt momenteel onder pleeggezinnen of er belangstelling is voor een dergelijke show. Bij genoeg positieve reacties wordt een proefaflevering gemaakt.