Serena Williams wint Wimbledon voor de vijfde keer

Serena Williams ligt op de grond na het laatste punt. Foto AP / Anja Niedringhaus

Het vrouwentoernooi van Wimbledon is gewonnen door Serena Williams. Het is de vijfde titel in Londen voor Serena, waarmee ze op gelijke hoogte komt met haar zus Venus. In drie sets was ze Radwanska de baas.

Radwanska (als derde geplaatst) gaf haar eerste twee servicegames al weg terwijl Williams (zesde) op eigen opslag totaal niet in gevaar kwam. Het was daarom al snel 5-0. De Poolse - die haar eerste Grand Slam-finale speelde - wist de break vervolgens eenmaal te voorkomen, maar moest toestaan dat de set met 6-1 naar Williams ging.

Heropstand Radwanska tijdens tweede set

Na een korte regenonderbreking begon Radwanska sterk aan de tweede set. Ze wist haar eerste servicebeurt met overtuiging te behouden, maar liet zich op 1-1 toch weer breken - op love, nota bene. Haar andere probleem was dat terugbreken nagenoeg onmogelijk was: Williams serveerde net als in de halve finale tegen Azarenka sterk. Haar strak geslagen aces door het midden bleken ook vandaag een machtig wapen.

Daarna gaf Radwanska Williams meer tegenstand dan in de eerste set, maar de break voorsprong voor de Amerikaanse bleef staan. Totdat het 4-3 was en Radwanska dan eindelijk terug wist te breken: 4-4. Op 5-6 lukte het opnieuw, zodat ze de tweede set verrassend met 5-7 won.

Williams trekt partij binnen dankzij sterke service

In de beslissende derde set stelde Williams orde op zaken. Nadat ze in de eerste twee servicegames drie breekpunten onbenut had gelaten, sloeg ze in de vijfde game alsnog toe. Twee games later brak Williams nogmaals, waardoor ze bij 5-2 de wedstrijd soeverein kon uitserveren. Het werd uiteindelijk 6-1, 5-7, 6-2.

Williams, inmiddels dertig jaar oud, won Wimbledon tien jaar geleden ook. In 2003, 2009 en 2010 was ze ook de sterkste op het gras van Londen.

    • Peter Zantingh