Samenleven vampiers en mensen valt zwaar

None

True Blood, Seizoen 4, 12 afl. van 53 min. € 34,99

Het is bij dvd-series wel vaker even moeilijk de draad op te pikken als je begint aan een nieuw seizoen van een serie die al langer loopt. Bij True Blood is dat extreem lastig. De HBO-serie, waarvan het vierde seizoen uit is en die in de VS een schare trouwe fans heeft, heeft zoveel plotlijnen dat het al snel duizelt. Om bij het begin te beginnen: True Blood, geproduceerd door Alan Ball die ondermeer de geweldige serie Six Feet Under bedacht, draait om het leven van Sookie Stackhouse (Anna Paquin), een blondje woonachtig in het dorpje Bon Temps in Louisiana waar vampiers proberen samen te leven met gewone mensen.

Aangezien de scheikundige Louis Pasteur het voor elkaar heeft gekregen om synthetisch mensenbloed te ontwikkelen, is het voor vampiers mogelijk geworden om mensen niet meer volledig leeg te zuigen. Ze kunnen nu dit substituut-bloed drinken en ondertussen proberen een ‘normaal’ leven te leiden. Een aardig streven, maar in de praktijk blijkt het nogal lastig.

Zo kost het Jess, een van de vrouwelijke vampiers in deze serie, veel moeite om trouw te blijven aan haar vriendje Hoyt. In Fangtasia, een uitgaansclub voor vampiers, bijt ze daarom af en toe in de nek van een ander. Het levert allerlei bizarre ruzies op waarbij Jess woedend tegen Hoyt zegt: „Weet je wel hoe walgelijk menseneten voor een vampier is?” En Hoyt teruggilt: „Dacht je dat ik in jouw mond bloeden eerst niet vies vond?” Hij wil dan ook dat Jess af en toe een roereitje voor hem bakt.

Had producent Alan Ball het bij dit grappige gegeven gelaten, dan had True Blood een vermakelijke serie kunnen zijn. Het probleem is dat Ball en de schrijvers te veel hooi op hun vork nemen. In seizoen 4 krijgt Sookie, die afgezien van haar helderziendheid ook nog in contact is gekomen met een feeënwereld, te maken met haar oude liefde Bill, de nieuwe vampierkoning van de Mississippi en de verwarde vampier Eric die probeert haar leven binnen te dringen. Daarnaast maken we kennis met een heksengezelschap, geleid door de griezelige Marnie, en volgen we Jason, Sookie’s broer, die door een groep uitstervende panter-mensen gevangen wordt genomen en, met behulp van Mexicaanse viagra, verkracht zodat hij voor een nieuw nageslacht zorgt.

En dan zijn daar nog Terry en Arlene die moeite hebben met hun nieuwe baby. Arlene vermoedt dat haar zoontje slechte, magische krachten heeft. Zo onthoofdt hij barbiepoppen en zorgt hij, met zijn intense babystaar, voor gesprongen adertjes in haar oog.

Het is, kortom, veel. Te veel. Wel aardig is dat de serie goed inspeelt op de huidige ontwikkelingen binnen de sociale media. Zo worden er, door anti-vampierdemonstranten in het dorp, video-opnames gemaakt van vampieren die, stiekem in steegjes, een slachtoffer leegzuigen. Te zien op www.vamps-kill.com. De site bestaat niet alleen in de serie. Kijk zelf maar. Maar pas op voor de fangbanger!

Rosan Hollak

    • Rosan Hollak