Salade van tomaat à l’orange

Salades worden vaak enorm opgedirkt tot iets dat bijna geen salade meer is, maar meer allerhande smakelijke spullen in een diepe schotel. Aardappelen, kip of kalkoen, tonijn, kaas, eieren noem maar op, niets is te dol voor een salade. Het levert toch vaak niet overdreven bevredigend eten op, vrij zwaar en niet heel uitgesproken van smaak. Een echte salade, met sla, tomaten of andere groente, en vooral met een heel goede vinaigrette of dressing, is eigenlijk heel wat aardiger om te eten. Groene kruiden of wat fruit (tomaat en nectarine met veel verse kruiden in de dressing is heel zomers en lekker) maken van een eenvoudige salade iets aantrekkelijks.

En voor wie écht meer wil, is zoiets als cantharellen of kippelevertjes, warm over of naast een salade met een eenvoudige Franse mosterd-vinaigrette een mooi alternatief. Stukje brood erbij, een glas wijn en de lunch is een feit. En anders in ieder geval een gang van de hoofdmaaltijd.

Salade van tomaat à l’orange

voor 4 personen

750 g rijpe, smakelijke (vlees)tomaten

2 onbehandelde sinaasappelen

2 citroenen

8 el olijfolie

snufje suiker

zout en peper

Pers de citroenen uit en zet het sap opzij. Schil de sinaasappels, zonder het wit mee te nemen, met een scherp mesje of een dunschiller. Snijd de schil in heel slanke sliertjes. Doe die in een plasticzakje en bewaar ze in de ijskast tot gebruik.

Pers de sinaasappelen uit en giet het sap in een ondiepe schaal. Vermeng het met het sap van de citroenen, het snufje suiker en zout en peper. Doe er 4 eetlepels olijfolie bij en klop het geheel door elkaar met een vork.

Snijd de tomaten doormidden, verwijder het kroontje met het harde witte stukje en snijd de tomaten in plakken. Leg de tomaten in de sinaasappelmarinade en laat ze ongeveer een uur marineren.

Haal ze uit de marinade (die nog een keer gebruikt kan worden). Leg de plakken tomaat op een schaal, giet er de rest van de olijfolie over en bestrooi met de sliertjes sinaasappelschil.