President Basescu geschorst

Het Roemeense parlement heeft vrijdag met een grote meerderheid (256 tegen 144 stemmen) president Traian Basescu geschorst. Binnen 30 dagen moet nu een referendum worden gehouden over een afzettingsprocedure.

Dat is een overwinning voor premier Victor Ponta, die verwikkeld is in een felle machtsstrijd met Basescu. Volgens Ponta misbruikt de president zijn functie, die vooral een ceremonieel karakter heeft, om steeds meer macht naar zich toe te trekken. Het presidentschap wordt voorlopig waargenomen door Crin Antonescu, voorzitter van de Senaat en partijgenoot van Ponta.

Eerder probeerde Ponta een aantal rechters van het Constitutioneel Hof, dat volgens hem Basescu steunt, te vervangen. Maar na harde kritiek van onder andere de EU en de VS heeft hij daarvan afgezien. In plaats daarvan neemt hij nu veel besluiten via decreten, die in werking treden voordat het Hof zich erover kan uitspreken.

In 2007 mislukte een poging om Basescu via een referendum af te zetten. Maar Basescu is nu minder populair en volgens een nieuwe wet zijn er minder stemmen nodig voor een afzettingsprocedure. Probleem is wel dat het Constitutioneel Hof zich nog over de wet moet uitspreken.

De politieke crisis vertraagt de voortgang van de hervormingen die Roemenië moet uitvoeren in ruil voor een lening van het Internationaal Monetair Fonds. (AP, Reuters)