Over de haag

Kapen kost geld...

Telefoon bij Nieuwspoort: de PVV. Waarom had het Haagse perscentrum geen contact opgenomen met Wim Kortenoeven en Marcial Hernandez? Afgelopen week kaapten de twee Kamerleden een persconferentie van hun voormalige leider Geert Wilders. Ze kondigden hun vertrek uit de partij aan. De PVV had keurig de huur betaald voor een ochtendje Nieuwspoort: 340 euro. Konden die twee oud-partijgangers niet ook gewoon een factuur krijgen?

...of toch niet?

Maar daar had het Haagse perscentrum geen zin in, verklaart de Nieuwspoort-medewerker die over de reserveringen gaat. „Ik heb gezegd: dat zijn jongens van jullie eigen partij. Het spijt me, ik heb geen zin om onderdeel te worden van het conflict.” Bovendien: „Als ze het écht zo vervelend vonden, hadden ze die twee toch tegen kunnen houden? Ze hadden daar twintig bewakers staan.” De PVV wilde geen commentaar geven.

Een fascist of patriot?

Dit is een stukje met veel vraagtekens. Wat is Geert Wilders eigenlijk? Een conservatieve liberaal? Een populist? Of, zoals hij zelf ooit zei, een patriot? Of een fascist? Het zijn terugkerende vragen onder columnisten, politicologen en journalisten. Uitgeverij Boom kondigt nu een boek aan met de titel Is Wilders een fascist? Het verschijnt in oktober en de auteur is Robin te Slaa, kenner van de NSB. Maar heeft hij niet allang antwoord gegeven op die prangende vraag? „Wilders een fascist noemen is populistisch”, luidde een kop, vorig jaar op de opiniepagina van deze krant. Boven een stuk van Robin te Slaa.

Bijna allemaal vakantie

Het zomerreces van de Tweede Kamer is donderdagnacht officieel begonnen. Sommige Kamerleden konden niet langer wachten na die zware laatste vergaderdagen: vakantie! Arjan El Fassed (GroenLinks) sprong vrijdagmiddag direct in de auto. Hij twitterde: „On y va – kinderen zingen ‘ik neem je mee’.” Bij één partij moeten de leden nog even wachten op vakantie. De kandidaat-Kamerleden van de PvdA gaan het hele weekend op teambuildinguitje. Dan tenminste in een zonnig oord, toch? Nee: in Almere.

Samen voor Mona

„Mona is iemand... die weet iemand te overreden”, zegt een grijzende man in het CDA-campagnespotje over Mona Keijzer, nummer twee op de kandidatenlijst. Hij heeft een stevig Noord-Hollands accent, staat op een kade, heeft een open overhemd, een bril met getinte glazen en een ketting om zijn nek. Typische CDA-stemmer? Niet echt, geven ze bij het CDA in de Tweede Kamer toe. Bij de vorige verkiezingen, in 2010, liet hij de christen-democraten voor wat ze waren. Hij stemde op de PVV.