Opgave Wout Poels

Wielrenner Wout Poels heeft vrijdag de Tour de France moeten verlaten. De Limburgse renner van de ploeg Vacansoleil-DCM raakte net als veel andere Nederlandse renners ongeveer 25 kilometer voor de finish in Metz betrokken bij een grote valpartij. In het ziekenhuis in Metz bleek de schade groot: gescheurde nier en milt, gekneusde longen en drie gebroken ribben. Ploegarts Peter Lagrou meldde dat zijn toestand stabiel is.

Poels (24) probeerde na het ongeluk nog door te rijden, maar gaf na enige tijd op. Vorig jaar moest hij bij zijn debuut de Tour ook voortijdig verlaten door ziekte. Poels, vorig jaar zeventiende in de Ronde van Spanje en dit jaar tweede in de Ronde van Luxemburg, is de tweede Nederlander die deze Tour opgeeft. Raborenner Maarten Tjallingii viel woensdag uit vanwege een heupbreuk.

Het afstappen van Poels is een grote tegenslag voor zijn ploeg Vacansoleil-DCM, waarvan hij kopman was. De etappes waar de klimmer zich wilde laten zien, worden de komende week gereden. Drie ploeggenoten van Poels – Johnny Hoogerland, Lieuwe Westra en Rob Ruijgh – waren ook betrokken bij de valpartij. Zij liepen veel tijdverlies op.