Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Nieuwe televisieserie Talpa: pleegkind zoekt pleegouders

Televisieproducent Talpa en Jeugdzorg Nederland werken aan een tv-serie waarin pleegkinderen van twaalf jaar en ouder hun favoriete pleegouders kiezen. Een kind moet zijn keuze maken na een weekeinde te hebben gelogeerd bij drie pleeggezinnen.

Jeugdzorg hoopt zo iets te kunnen doen aan het “schrijnend tekort aan pleegouders”. Volgens Talpawoordvoerder Thomas Notermans kan televisie helpen “een gesprek op gang te brengen tussen pleegouders en pleegkinderen waardoor de lange wachtlijsten in de jeugdzorg verdwijnen”.

Pleegouders deze week schriftelijk benaderd

Jeugdzorginstelling Spirit in Amsterdam heeft deze week pleegouders schriftelijk benaderd met de vraag of ze willen meewerken aan een proefaflevering van de serie, om te “onderzoeken of het mogelijk is op een mooie en integere wijze een tv-serie over dit onderwerp te maken”, staat in de brief.

“Talpa heeft een programma bedacht waarin – samen met echte pleegkinderen en pleegouders – een ideale situatie wordt geschetst: drie pleegouders bieden zich aan om één kind een warm thuis te geven. Deze potentiële pleegouders zijn zorgvuldig gematcht aan de wensen en behoeften van één kind. Het pleegkind mag zelf kiezen wie zijn pleegouders worden.”

Pleegzorg Nederland: lastig om voldoende pleegouders te vinden

Volgens Maaike Maas van Spirit gaat de serie over pleegkinderen van twaalf jaar en ouder. “We gaan buitengewoon zorgvuldig om met de belangen van de kinderen en pleegouders. Het is ook belangrijk te zorgen dat een kind bijvoorbeeld niet als een zielepoot overkomt.”

Notermans van Talpa: “Normaal gesproken wordt over de hoofden van kinderen heen beslist. Wij willen goede televisie maken door juist de kinderen een stem te geven over hun toekomstige pleegouders.”

Voorlichter Janette Reukers bij Pleegzorg Nederland zegt dat het idee voor een tv-serie is ontstaan omdat het “buitengewoon lastig is om voldoende pleegouders te vinden.” Dat geldt vooral voor kinderen van 10 jaar en ouder. “Wij werken landelijk met drieduizend pleeggezinnen per jaar. Als we ons bestand op peil willen houden, dan moeten we jaarlijks zo’n duizend extra pleeggezinnen werven.”

Volgens Reukers is het nog niet zeker dat de tv-serie doorgaat, dat hangt af van het verloop van de pilot. “Maar wij denken dat het heel mooi kan zijn om te zien hoe sommige gezinnen zich inzetten om vaak kwetsbare kinderen op te vangen.”