Neurochirurg voor tuchtrechter om lekken over Friso - situatie prins onveranderd

Het universitair ziekenhuis in Innsbruck waar prins Friso werd behandeld.
Het universitair ziekenhuis in Innsbruck waar prins Friso werd behandeld. Foto AP / Kerstin Joensson

Neurochirurg Kees Tulleken moet voor de tuchtrechter verschijnen omdat hij informatie lekte over de gezondheidstoestand van prins Friso. De Inspectie voor de Gezondheidszorg verdenkt hem van schending van het beroepsgeheim en heeft een tuchtklacht ingediend, zo bevestigt Kees Tulleken.

De neurochirurg en emeritus hoogleraar, die zelf 12 jaar in het Centraal Medisch Tuchtcollege heeft gezeten, is hierover ongeveer twee weken geleden ingelicht. De inspectie werkt nog aan de formulering van de klacht.

Tulleken deelde informatie met NRC-journaliste

Tulleken was in februari in Oostenrijk toen prins Friso een skiongeluk kreeg en in een coma belandde. Hij sprak met collega’s in het ziekenhuis en deelde die informatie met zijn vrouw, een journaliste van NRC Handelsblad. Op basis daarvan berichtte NRC onder meer dat de prins geen schedelbasisfractuur had en dat op een mri-scan geen bijzonderheden waren te zien.

Al snel bleek dat het de vraag is of de prins ooit nog bij bewustzijn komt. De berichtgeving zorgde voor een storm van kritiek. NRC liet weten te betreuren dat de krant heeft bijgedragen aan het beeld dat de medische gegevens over prins Friso geruststellend waren.

Tulleken wist dat hij grens overschreed

Nog in februari kondigde de inspectie aan een gesprek met Tulleken te willen over uitspraken die hij had gedaan over het medisch beroepsgeheim. De 72-jarige neurochirurg had in de Volkskrant gezegd dat hij wist dat hij een grens overschreed. “Maar ik heb me voorgenomen me nooit schijterig te gedragen uit angst voor het tuchtcollege.” Het was volgens hem van belang het volk gerust te stellen.

Artsenverbond KNMG nam eerder al afstand van de handelswijze van Tulleken, maar stelde dat hij het medisch beroepsgeheim niet heeft geschonden. De informatie over Friso werd immers door zijn vrouw openbaargemaakt. Wel werd zijn optreden onzorgvuldig en schadelijk voor het vertrouwen in artsen genoemd.

Geen verandering situatie prins Friso

Prins Friso ligt nog altijd in coma. Bij een fotosessie in Wassenaar liet prins Willem-Alexander vandaag weten dat er nog geen verandering is in de situatie van zijn broer.

Twitter avatar royalblognl RoyalBlog NL Willem-Alexander over prins Friso: geen verandering, helaas. Dank voor steun aan Mabel en koningin Beatrix