Monument stadiondrama Grolsch Veste onthuld

De Grolsch Veste na het ongeval, met links het ingestorte deel het dak dat in aanbouw was. Foto NRC / Eric Brinkhorst

Bij de herdenking van de instorting van een deel van het dak van de Grolsch Veste, exact een jaar geleden, is vandaag een monument onthuld. Het werk met de titel Ineens was het stil staat onder de tribune op de plaats waar het ongeluk gebeurde.

De herdenking trok ongeveer tweehonderd belangstellenden, meldt persbureau Novum. Onder hen waren veel familieleden en hulpverleners. FC Twente-spelers Denny Landzaat en Sander Boschker legden namens de spelers bloemen. Onder anderen voorzitter van FC Twente Joop Munsterman en burgemeester van Enschede Peter den Oudsten gaven een toespraak.

Ook de vrouw van een van de slachtoffers gaf een toespraak. Om 11.54 uur, het tijdstip dat het drama zich voltrok, werd een minuut stilte gehouden.

Bij de instorting van het dak kwamen twee bouwvakkkers om en raakten er negen gewond. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde deze week dat niet duidelijk was wie verantwoordelijk was voor de veiligheid. Om de planning te halen werd de afbouw van de tribune tegelijk met de opbouw van de basisconstructie uitgevoerd, waardoor die uiteindelijk instortte.

Bekijk op de site van RTV Oost een foto van het monument.