Moeder: 'Daar gaat haar carrière'

Rahma el Mouden is oprichter en directeur van MAS Dienstverleners. Dochter Oumaima leidt de vestiging in Amsterdam en volgt haar moe- der over twee jaar mogelijk op. Eerste aflever- ing van de nieuwe rubriek Familiebedrijf.

Christian van der Kooy, Fotograaf, Oumaima en Rahma el Mouden, MAS schoonmaakbedrijf, Duivendrecht, Amsterdam, Economie, Werk en Geld, Familiebedrijf, Zaterdag editie
Christian van der Kooy, Fotograaf, Oumaima en Rahma el Mouden, MAS schoonmaakbedrijf, Duivendrecht, Amsterdam, Economie, Werk en Geld, Familiebedrijf, Zaterdag editie

Rahma el Mouden (53). Gehuwd, twee kinderen. Begon als schoonmaakster, klom op en richtte in 1997 eigen bedrijf op: MAS Dienstverleners (Multicultureel Amsterdams Schoonmaakbedrijf).

„Eind vorig jaar was ik twee maanden ziek. Oumaima nam mijn taken over. Dat ging zó goed, dat ik besloot het stokje over te dragen. Als ze over anderhalf jaar goed beoordeeld wordt door haar adviseurs, wordt ze daarna algemeen directeur van alle vestigingen.

„MAS is een coöperatie die zich richt op mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Ik bied hen de kans zich te ontwikkelen. Ik heb veel mensen van een uitkering naar een vaste baan geholpen. Ik ben een pionier, de vrouw van de werkvloer. Ik was gewend mijn medewerkers te begeleiden en problemen voor ze op te lossen. Misschien kon dat soms ook beperkend zijn. Oumaima laat ze het zelf doen.

„Oumaima heeft altijd de ambitie gehad om mij op te volgen. En ik heb altijd tegen haar gezegd: ‘Kind, dat gaat niet vanzelf’. Ik heb de eerste jaren twijfels gehad over het samenwerken met mijn dochter. Ik werd kwaad als ze me op het werk aansprak als haar moeder. Hier ben ik haar werkgever, thuis haar moeder. Het was heel pijnlijk voor Oumaima als ik hard voor haar was. Inmiddels gaan we op een meer volwassen manier met elkaar om.

„Ik was niet blij toen Oumaima voor de eerste keer zwanger werd. Natuurlijk heb ik daar niets mee te maken, maar toen ze me vertelde dat ik oma zou worden, was mijn reactie: ‘Daar gaat je carrière’. Ik heb nog steeds spijt van die opmerking. Nu heb ik veel respect voor haar: ze heeft vier kinderen gekregen, die ze goed opvoedt, terwijl ze daarnaast fulltime werkt. Ze is nooit ziek geweest en heeft steeds tot het einde van haar zwangerschappen doorgewerkt.

„Het is heel erg bijzonder dat een dochter haar moeder opvolgt. Zeker voor de eerste generatie Marokkaanse vrouwen. Ik zou het prachtig vinden als straks Oumaima’s dochter haar weer opvolgt.”