Maar Diamond verliest zijn baan door Libor

Hij werd de bankier van de week, tegen wil en dank: Bob Diamond, de bestuursvoorzitter van de Britse bank Barclays. Ondanks een zoenoffer van president Marcus Agius, die op maandag zijn vertrek aankondigde in een poging om de positie van Diamond te redden, bleek een dag later dat Diamond niet te redden was. De oorzaak? De manipulatie van Libor en Euribor, twee standaarden voor rente de banken elkaar onderling in rekening brengen, zijn gemanipuleerd door handelaren van Barclays. De bank schikte de zaak maar dat bleek niet genoeg. Bankiers hebben sinds het uitbreken van de kredietcrisis een hele slechte reputatie. De Libor-affaire is voor het zoveelste bewijs dat bankiers niet deugen en dus moest Diamond weg. De ironie is dat de eerder vertrokken president Agius nu langer aanblijft. Hij moet op zoek naar een nieuwe topman voor de bank die in 2007 nog bijna samenging met ABN Amro. Roept daar iemand Rijkman Groenink?