Kortkolom zaterdag

Verkiezingen

Zijlstra (VVD) wil het liefst met D66 regeren

Den Haag. De VVD zou het liefst met D66 regeren. Dat zegt Halbe Zijlstra, staatsecretaris en lid van het campagneteam van de VVD, in een gesprek met deze krant. „Mijn ideale coalitie is er één met D66. Ook een liberale partij die met de economie stappen wil zetten.” (NRC)

Interview: Z&Z, pagina 20-21

Rentefraude

Barclays strafrechtelijk vervolgd om fraude

Rotterdam. De Britse fraudebestrijdingsdienst SFO vervolgt Barclays bank strafrechtelijk wegens fraude. De Britse bank zou valse gegevens hebben vertrekt over de rentetarieven die de bank over leningen betaalde. De Britse bank kreeg vorige week een boete van de Britse en de Amerikaanse beurswaakhond. Justitie kreeg een afkoopsom, maar de bank kan nog steeds worden vervolgd. Het schandaal leidde tot het opstappen van topman Diamond. (Novum)

PVV

Van Bemmel neemt ook afscheid van Wilders

Rotterdam. Kamerlid Jhim van Bemmel heeft zich afgesplitst van de PVV, omdat hij namens die partij niet op de kandidatenlijst staat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat maakte hij via Twitter bekend. Ook Eric Lucassen keert niet terug, liet die eveneens via Twitter weten. Richard de Mos zou evenmin op de lijst staan. De lijst wordt zaterdag bekend. Eerder deze week keerden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven zich al af van politiek leider Geert Wilders. (NRC)

Verenigde Staten

Tegenvallende groei aantal banen Amerika

Rotterdam. In juni zijn 80.000 nieuwe banen zijn gecreëerd. Dat is minder dan de 100.000 waarmee analisten rekening hadden gehouden. De koers van de Dow Jones daalde als reactie met 1 procent. De groeiprognose van het IMF voor dit jaar (3,5 procent) wordt „niet enorm, maar wel neerwaarts aangepast”, zei IMF-voorzitter Christine Lagarde tijdens een bezoek in Japan. (NRC)

Rote Armee Fraktion

Becker medeplichtig aan moord op Buback

Berlijn. Verena Becker, voormalig lid van de Rote Armee Fraktion, is vrijdag door een Duitse rechtbank veroordeeld tot 4 jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan de moord op openbaar aanklager Siegfried Buback in 1977. De rechter achtte niet bewezen dat Becker degene was die Buback en twee anderen in de auto doodde. (AP)

Rijksmuseum

Tekening leermeester Rembrandt naar A’dam

Rotterdam. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft vrijdag op een veiling in Londen een zeldzame tekening verworven van Rembrandts leermeester, Pieter Lastman (1583- 1633). De tekening in pen en bruine inkt is een gezicht op de ruïnes op het Forum van Nerva in Rome en is gemaakt in 1606. Lastman werkte kort in Italië, uit deze periode is weinig bewaard gebleven. (NRC)