Karatetrap Betty Wright

Wat een vrouw, wat een klasse, wat een stem. Met een machtige soulshow bezorgde veterane Betty Wright North Sea een laat hoogtepunt op de zaterdag. De toch al uitpuilende Congo werd bijna afgebroken door een wildenthousiast publiek.

Wright liet horen dat ze kan croonen als Aretha Franklin en brullen als Chaka Khan in een bijna twintig minuten durende versie van Tonight is the night. Terloops liet ze zien hoe hoog ze kan gillen, dat ze een karatetrap kan geven en slangachtig dansen. Voor ze het nummer inzette, vertelde ze van haar strijd tegen Color Me Badd, die een sample gebruikte in de hit ‘I Wanna Sex You Up’, inclusief een venijnige rap. Ik won, zei ze triommfantelijk.

Elk nummer was raak: een dampende versie van ‘No pain, no gain’, het diep gravende, in hartzeer gedrenkte ‘Go’, over mishandeling en het lekker ruig groovende, uptempo ‘Clean Up Woman’. Dat geestige nummer vol zelfspot over vrouwen die de rotzooi achter je opruimen, oftewel de mannen overnemen die je wegdoet, zong ze met zichtbaar plezier. Ook al was het voor de nu 58-jarige vedette al veertig jaar geleden haar eerste hit.

In het nummer zit een waarschuwing verpakt, en met adviezen geven ben ik altijd bezig, zei ze. Haar strakke band versierde zo’n liefdesadvies, ‘In the middle of the game’, met spitse funkmotiefjes. Van die strekking heeft ze nog veel meer liedjes, maar na een uur was het feest voorbij, tegen de zin in van een hard schreeuwende menigte, die meer wilde.

    • Ron Rijghard