‘Zestien miljard beschikbaar voor Afghanistan’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de Afghaanse president Hamid Karzai, vandaag in Kabul. Daarna reisden ze af naar een conferentie in Tokio over financiele hulp aan het Afghaanse volk.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de Afghaanse president Hamid Karzai, vandaag in Kabul. Daarna reisden ze af naar een conferentie in Tokio over financiele hulp aan het Afghaanse volk. Foto AFP / Brendan Smialowski

De internationale gemeenschap stelt 16 miljard dollar beschikbaar voor het helpen stabiliseren van Afghanistan na 2014, wanneer de meeste buitenlandse troepen het land hebben verlaten. Dat zegt een Amerikaanse diplomaat tegen persbureau AP.

Afghanistan kan volgens de meeste waarnemers nog lang niet zonder buitenlandse hulp. Ongeveer zeventig landen zijn daarom momenteel bijeen op een conferentie in Tokio over steun aan het Afghaanse volk. De verwachting is dat het afgesproken bedrag morgen officieel naar buiten komt. Volgens de diplomaat, die met Hillary Clinton afreisde naar de conferentie, gaat het om 4 miljard per jaar tussen 2012 en 2015. Hoeveel welk land bijdraagt, is nog niet bekend.

Het geld zou worden toegezegd onder de voorwaarde dat het niet op de verkeerde plek terecht komt door corruptie en mismanagement. De in Tokio aanwezige landen stelden daar richtlijnen voor op. Afghanistan moet zich met het geld inzetten voor het democratische proces, rechtspraak en mensenrechten - vooral die van de vrouw.

Eerder vandaag maakte Clinton bekend dat Afghanistan nu een ‘belangrijke niet-NAVO bondgenoot’ van de VS is. Dat betekent dat het voor de Afghaanse overheid makkelijker wordt om bijvoorbeeld Amerikaans defensiemateriaal te kopen.