Giro-winnaar Hesjedal laat de Tour voor wat het is

Ryder Hesjedal, winnaar van de Giro d’Italia, verschijnt vandaag niet aan de start van de zevende etappe van Tour de France. Hesjedal kwam gisteren zwaar ten val en moet afstappen. Bij de massale valpartij liep Hesjedal een letsel op aan zijn linkerknie. De arts van het Garmin-Sharp, het team waar de Canadees voor rijdt, is

Ryder Hesjedal tijdens de proloog van de Tour, precies een week geleden. Foto AFP / Pascal Pavani

Ryder Hesjedal, winnaar van de Giro d’Italia, verschijnt vandaag niet aan de start van de zevende etappe van Tour de France. Hesjedal kwam gisteren zwaar ten val en moet afstappen.

Bij de massale valpartij liep Hesjedal een letsel op aan zijn linkerknie. De arts van het Garmin-Sharp, het team waar de Canadees voor rijdt, is bang dat de blessure verergert als Hesjedal vandaag toch probeert de fietsen.

Ploegleider Jonathan Vaughters maakte het nieuws wereldkundig via Twitter.

Twitter avatar Vaughters Jonathan Vaughters Hesjedal is not going to start. Sad, but he’ll be back.

Hesjedal verloor ruim dertien minuten bij val

In een verklaring op de website van Garmin-Sharp liet Hesjedal gisteren weten dat de valpartij van gisteren een van de ergste was die hij ooit heeft gezien. In die verklaring liet hij al doorschemeren dat hij wellicht moest afstappen. Hesjedal:

“I got caught up in the crash like countless others and immediately realized that my left leg wasn’t good. Once I got up and on a bike, I couldn’t pedal with any force, the pain was too much. (…) I’m not sure at this point what tomorrow holds, its the Tour so you want to do everything you can, but we have to wait and see.”

Hesjedal, één van de klassementsrenners, kwam gisteren na de val op 25 kilometer van de finish ruim dertien minuten later binnen dan etappewinnaar Sagan.

Ook Nederlanders niet ongeschonden

De zesde etappe van de Tour eiste nog meer slachtoffers. Ook Imanol Erviti en Jose Ivan Gutierrez van Movistar gaan niet meer van start. Vrijdag moesten al Wout Poels (Vacansoleil), Maarten Wynants (Rabobank), Tom Danielson (Garmin), Mikel Astarloza (Euskaltel) en Davide Vigano (Lampre) de strijd staken.

Ook de Nederlandse klassementsmannen kwamen niet ongeschonden uit de strijd. Raborenners Robert Gesink, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk klapten tegen het asfalt en kwamen op achterstand binnen. Vooralsnog verschijnen zij gewoon aan de start in Tomblaine.

    • Lex Boon