Froome wint eerste bergetappe, Wiggins pakt het geel

Froome wint de etappe. Foto AP / Peter Dejong
Froome wint de etappe. Foto AP / Peter Dejong Froome wint de etappe. Foto AP / Peter Dejong

Chris Froome heeft de eerste bergetappe van de Tour gewonnen. Hij bleek bovenop La Planche des Belles Filles de sterkste van de overgebleven vijf renners. Evans en Wiggins lopen in het algemeen klassement verder weg van de concurrentie en Wiggins rijdt morgen in het geel.

Een groep van zeven renners met daarin Riblon, Sørensen, Martin Velits, Albasini, Gautier, Fofonov en Luis-Leon Sanchez bleef lange tijd vooruit. Zij beklommen samen de twee bergen van de derde categorie die in de tweede helft van de koers zaten, maar aan de voet van de slotklim, La Planche des Belles Filles van de eerste categorie, waren ze zo goed als bijgehaald. Er was toen nog ongeveer 5,5 kilometer te fietsen.

Het profielkaartje van de rit van vandaag.

Het profielkaartje van de rit van vandaag.Het profielkaartje van de rit van vandaag.

Sky rijdt de rest eraf op de slotklim

Sky, het team van tourfavoriet Wiggins, nam de regie over. Met die ploeg op kop moesten veel renners achteraan lossen. Gesink en Mollema, die gisteren allebei betrokken waren bij de grote valpartij en achterstand opliepen, moesten eraf en hetzelfde gold voor Valverde en Fränk Schleck. Ook geletruidrager Cancellara moest de anderen laten gaan.

Wie zaten er nog wel bij? Wiggins met knecht Froome, Evans, Nibali en Taaramäe. In de laatste kilometer bleek Froome nog het meest over te hebben voor een ultieme krachtsinspanning. Evans werd tweede, Wiggins derde, Nibali vierde en Taaramäe vijfde.

Wiggins morgen in het geel, Evans op 10 seconden

De top-5 van vandaag:

   Chris Froome (SKY) 4:58,35
   Cadel Evans (BMC) op 2 seconden
   Bradley Wiggins (SKY) op 2 seconden
   Vincenzo Nibali (Liquigas) op 7 seconden
   Rein Taaramäe (Cofidis) op 19 seconden

En de top-5 van het algemeen klassement na vandaag:

   Bradley Wiggins (SKY) 34:21,32
   Cadel Evans (BMC) op 10 seconden
   Vincenzo Nibali (Liquigas) op 16 seconden
   Rein Taaramäe (Cofidis) op 32 seconden
   Denis Menchov (Katusha) op 54 seconden

Gesink: Het ging gewoon niet meer

“Het ging gewoon niet meer”, zei Robert Gesink over de laatste klim. Het klassement is voor hem ‘in duigen’, voegde hij eraan toe.

Morgen rijdt het peloton 157,5 km tussen Belfort en Porrentruy. De rit heeft veel cols, maar geen uitzonderlijk zware. De rit kan desondanks veel van de renners eisen omdat hij kort is en veel bergop/bergaf gaat.

  • Peter Zantingh