eten, drinken, slapen

Waar kun je lekker eten, slapen en buiten zijn? Deze week: De Lindenhof in Giethoorn.

None

‘Jong stel zoekt romantische locatie met mogelijkheden.’ Twintig jaar geleden plaatsten Martin Kruithof en zijn vrouw een advertentie in een horecablad. In Giethoorn vonden ze „een restaurant waar de fut uit was”. Nu wuift in de tuin van De Lindenhof (twee Michelinsterren) de vrouwenmantel en de lavendel, ligt in het botenhuis een sloep met zachte kussens en staat op het terras – op een aarzelende zomerdag – een houtkacheltje te branden.

Eten: 10-gangenontbijt

De Lindenhof heeft twee sterren, maar de sfeer is er zeker niet opgeprikt. Sterrenkoks hebben het altijd stervensdruk – dat hoor en lees je altijd – maar patron-cuisinier Martin Kruithof vaart met zijn gasten, maakt zelf de buitenhaard aan en na het diner chauffeert hij gasten naar huis of hotel (als ze niet blijven slapen). Zelf beschrijft hij zijn kookstijl als ‘klassiek en inventief’ en dat klopt wel als je het spectaculair gekarameliseerde tomaatje (amuse) proeft en de kwartelboutjes met Pata Negra. Een waarschuwing: de volgende ochtend staat u een 10-gangenontbijt te wachten. Gelukkig niet te hysterisch: onder meer een wentelteefje, een tosti en een kalfsworstje.

Slapen: Egyptisch katoen

De Lindehof heeft twee slaapgelegenheden: suite 77 en suite 7. Waar nu suite 77 is, waren vroeger 7 pensionkamers. Ten tijde van de opnames van de komische film Fanfare (1985) van Bert Haanstra, die in Giethoorn speelde, sliepen hier de acteurs, onder wie Albert Mol en Rijk de Gooyer. De pensionkamers hebben plaatsgemaakt voor een comfortabele suite van 120 vierkante meter, uitgevoerd in aubergine, bruine en beige kleuren. Op de eettafel staat een schaal met vers fruit, op de salontafel een schaal met grote hoorns. Dat zijn vast en zeker geen geitenhoorns (‘Giethoorn’ komt van ‘geitenhoorn’), want zulke grote geiten bestaan niet. Er is een roestvrijstalen aanrecht met een glazen koelkast (gevuld met veel wijn) en een Nespresso-apparaat. Wifi-verslaafden hebben het lastig, de verbinding is traag als appelstroop (Overijssels streekproduct), maar afkicken gaat goed in het heerlijke bad (met badschuim van Bulgari), op de enorme, luie bank of in het zalige bed (onder lakens van Egyptisch katoen). De slaapkamer heeft uitzicht op de kruidentuin. Tip: vraag om Verveine thee.

Buiten zijn: fluistervaren

In Giethoorn (bijnaam ‘het Venetië van het Noorden’) hoef je natuurlijk maar een ding te doen: een bootje huren. Bijvoorbeeld een traditionele, eikenhouten punter bij de overburen van De Lindenhof. Ze hebben ook een terras waar ze lekkere koffie en zelfgemaakt zoet serveren. Vermijd Giethoorn Zuid, tenzij u op zoek bent naar het Rembrandtplein-gevoel: hier liggen rijen bootjes te wachten op Japanners en Amerikanen. Gek genoeg is het op een – toegegeven, treurige – zomerzondag vrij leeg op de smalle waterwegen. Het lijkt alsof je door een schilderij vaart: onder houten bruggetjes, langs rietgedekte boerderijtjes op eilandjes. Vaar verder naar het nogal woeste natuurgebied De Wieden: 6.000 hectare plassen, rietlanden en moerasbossen. Ga af en toe in uw bootje staan en kijk uit over de moerassige vlakte waar alleen een modern windmolentje de illusie verpest dat u ook in Afrika zou kunnen zijn. En doe dan wat patron-cuisinier Martin Kruithof ook altijd doet: zet het motortje (ook al fluistert dat nog zo zacht) heel even uit. Hoor je wel? Niks. Alleen de vogels en de wind.

De Lindenhof, Beulakerweg 77 in Giethoorn 0521 361444 restaurantdelindehof.nlPrijs suite: 225 euro/300 euroPrijs menu: 4-gangenmenu vanaf 95 euroPrijs 24 uur met Martin (inclusief varen): 20 euro per uur pp

    • Monique Snoeijen