Einde aan het boekhouderloze tijdperk

None

Voor een bedrijf dat zijn geld verdient met het vervaardigen van boekhoudsoftware is het vreemd, maar Exact heeft al jaren moeite om de functie van financieel directeur duurzaam in te vullen. Na het vertrek van Bert Groenewegen in 2004 – na een conflict met oprichter en grootaandeelhouder Eduard Hagens – lukte het maar niet om een chief financial officer te vinden die lang aanbleef.

De eerste kandidaat om Groenewegen op te volgen, Eelco van den Enden, trok zich nog terug vóór de aandeelhoudersvergadering in april 2005 waarop zijn benoeming op de agenda stond. De volgende heette Ed Kraaijenzank, afkomstig uit het Friese dorpje Noardburgum. Die hield het een jaar vol. In augustus 2006 stapte hij op omdat hij Delft te ver rijden vond.

Vervolgens zou het beursgenoteerde Exact ruim drie jaar géén financieel bestuurder hebben. De achtereenvolgende bestuursvoorzitters – ook die vlogen in en uit – deden de financiën er zo’n beetje bij. In januari 2010 trad Max Timmer aan. Hij mocht sinds vorig jaar ook even voor interim-ceo spelen nadat bestuursvoorzitter Martijn Janmaat was afgetreden. Omdat Timmer niet de definitieve topman mocht worden – dat werd Erik van der Meijden – kondigde hij in april zijn ontslag aan. Tot afgelopen maandag werkte Timmer nog wel zijn financiële opvolger in. Hoe lang die blijft, moet blijken. De vijfde cfo in acht jaar heeft voor iemand die op de kas let wel de merkwaardigste naam. Onno Krap.

    • Philip de Witt Wijnen