Een bakkie op de beurs, echt iets voor Jan en Bart

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is er bij – elke zaterdag

27-05-2011, Rotterdam. Bart Becht. Foto Bas Czerwinski
27-05-2011, Rotterdam. Bart Becht. Foto Bas Czerwinski

Als Bart Becht op de koffie komt, kan het feest beginnen. Zeker als hij zijn Duitse vrienden mee brengt.

Becht (55) vertrok vorig jaar na 64 kwartalen aan het hoofd bij Reckitt Benckiser, keizer van huishoudelijke merkproducten. Dat is zo’n multinational met Duitse én Britse wortels die eigenlijk nergens thuis is. De aankondiging van Bechts vertrek veroorzaakte een koersval.

Toen hij daar begon was het nog een Duitse onderneming. Van de familie Reimann. En uitgerekend twee holdingmaatschappijen van de Reimanns kochten deze week samen 12,19 procent van de aandelen van D.E Master Blenders 1753, het bedrijf achter ‘onze’ Douwe Egberts. D.E met die rare lange naam was decennia eigendom van het Amerikaanse conglomeraat Sara Lee en deze week nog niet eens echt op de Amsterdamse beurs genoteerd, of de Duitsers waren al van onze koffie aan het nippen. Iedereen weet dat Becht nog steeds nauwe banden heeft met de Reimanns. Zo is hij president-commissaris én een kleine aandeelhouder bij Coty, de lipstickverkoper, die ook eigendom is van de Reimanns en in New York naar de beurs wil.

En laat Becht ook een oude bekende zijn van Jan Bennink, de president-commissaris van D.E Bennink maakte beleggers, zichzelf en zijn trouwe luitenants rijk door het Nederlandse voedingsbedrijf Numico (van Olvarit) in 2007 te verkopen aan Danone.

De fantasie stroomt rijkelijk. Wat gaat er gebeuren? Een vet bod? Uitwisseling van aandelenpakketten? Crisis? Nee, koffie. D.E steeg naar een voorlopig record: 10 euro.

Opeens valt alles op zijn plaats. Becht en Bennink, dát zijn echte master blenders van D.E.

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga