Duizenden Brazilianen dansen voor Seedorf

Er werd gedanst, gezongen en vuurwerk afgestoken in de aankomsthal van het vliegveld van Rio de Janeiro. Uitzinnig van vreugde waren de fans van de Braziliaanse voetbalclub Botafogo vrijdagmiddag (Nederlandse tijd) met hun nieuwe aanwinst Clarence Seedorf.

Zo’n 2.000 supporters – bijna allemaal in het zwart-witte tenue van Botafogo – stonden hem op te wachten na zijn landing. Het was een heldenontvangst voor de Nederlandse middenvelder, die transfervrij overkomt van de Italiaanse topclub AC Milan.

Sommige fans droegen een shirt met de naam van Seedorf. Het rugnummer? Uiteraard nummer 10, het vaste nummer van de 36-jarige Surinaamse Nederlander.

Seedorf, getrouwd met een Braziliaanse, liep met brede lach de aankomsthal binnen. Met een vlag van Botafogo om zijn schouders zwaaide hij vanaf een verhoging het massaal toegestroomde publiek toe. Luchthavenpersoneel moest met grote moeite de dranghekken tegenhouden die de fans op afstand hielden.

Seedorf tekende afgelopen week een tweejarig contract bij Botafogo – de club waar de Braziliaanse aanvaller Garrincha in de jaren zestig publiekslieveling was.

Volgens bestuurders van Botafogo is het aantrekken van Seedorf de grootste buitenlandse transfer in de geschiedenis van het Braziliaanse clubvoetbal. Waarschijnlijk traint Seedorf komende dinsdag voor het eerst mee. En naar verwachting maakt hij op 22 juli zijn debuut tegen Gremio.