Dodental Rusland loopt verder op - Poetin bezoekt rampgebied

Overstromingen in Krymsk, in de Krasnodar-regio. Foto AFP / Russisch ministerie van Binnenlandse Zaken

Het dodental door de overstromingen en aardverschuivingen in het gebied rond Krasnodar, in het zuiden van Rusland, loopt alsmaar verder op. Volgens persbureau AFP staat het aantal nu op 134.

Binnen een paar uur viel een hoeveelheid water die normaal gesproken in twee maanden valt. Bewoners werden door het water gedwongen om in bomen te klimmen of op het dak van hun huis veiligheid te zoeken, schrijft AP.

Beelden van de BBC:
http://youtu.be/ZcNsVMY91pw

Veel van de slachtoffers zijn ouderen die in hun slaap werden overvallen door het noodweer en zo verdronken. Het is volgens sommigen het ergste noodweer in zeventig jaar voor het gebied. Veel Russen zijn boos dat de autoriteiten niet hebben gewaarschuwd voor het noodweer.

Kysia Hekster, Rusland-correspondent van de NOS:

Twitter avatar Kysia Kysia Hekster Op Russische sociale media zijn inwoners boos dat ze niet gewaarschuwd zijn en hoor je geruchten over opengezette waterreservoirs. #noodweer

Vijf mensen kwamen om toen ze geëlektrocuteerd werden omdat een transformator in het water viel. Sommige andere slachtoffers werden richting de zee gesleept door het water. Duizenden woningen zijn beschadigd, auto- en spoorwegen zijn afgesloten en de haven van Novorossiisk heeft de olie-aanvoer stilgelegd.

Poetin vloog vandaag in een helikopter over het rampgebied om de schade te overzien. Binnenkort spreekt hij met de regionale autoriteiten.

    • Peter Zantingh