Dode op onrustige Libische verkiezingsdag

Een demonstrant die de verkiezingen wil boycotten (midden) vecht in Benghazi met bewoners die de stembusgang juist steunen. In Libië is men vandaag blij met de eerste vrije verkiezingen sinds decennia, maar in het oosten voelt men zich eens te meer gemarginaliseerd.
Een demonstrant die de verkiezingen wil boycotten (midden) vecht in Benghazi met bewoners die de stembusgang juist steunen. In Libië is men vandaag blij met de eerste vrije verkiezingen sinds decennia, maar in het oosten voelt men zich eens te meer gemarginaliseerd. Foto Reuters / Youssef Boudlal

Een demonstrant die probeerde een doos met stembiljetten te stelen bij een stemlokaal in Ajdabiya, in het oosten van Libië, is doodgeschoten.

Dat zegt een veiligheidsfunctionaris tegen persbureau Reuters. Libië houdt vandaag de eerste vrije verkiezingen in decennia en kiest daarmee een parlement. Libiërs in het oosten van het land zijn echter boos omdat ze vinden dat ze achtergesteld worden. Het westen, inclusief hoofdstad Tripoli, heeft veel meer zetels te verdelen dan zij. In Benghazi, waar ook het verzet tegen het regime van Gaddafi begon, ontstond daarom protest. Ajdabiya ligt iets ten zuiden van Benghazi.

Volgens de functionaris ontstond een vuurgevecht toen veiligheidsdiensten probeerden het verstoren van het stemproces te voorkomen. Drie mannen in een auto zouden hebben geprobeerd het stemproces te verhinderen. Ze probeerden stembiljetten te stelen. Toen een beveiliger achter de auto aan rende en erop schoot, doodde hij daarmee een van de mannen.

Eerder vandaag waren er ook al schermutselingen omdat demonstranten stembiljetten meenamen en ze in de brand staken.

    • Peter Zantingh