Dochter: ‘Rahma is heel erg dominant’

Oumaima el Mouden (33). Getrouwd, vier kinderen. Werkt sinds tien jaar bij MAS Dienstverleners. Groeide door tot adjunct-directeur en is nu directeur van de regio Amsterdam.

„Als student hielp ik Personeelszaken met de administratie. Na mijn afstuderen ben ik fulltime bij MAS gaan werken, in verschillende functies. Ik heb het bedrijf zien groeien en ben meegegroeid. De laatste jaren begon de ambitie te spelen om mijn moeder op te volgen. Ik heb directeuren zien komen en gaan. Zij konden het niet waarmaken. Ik was degene die tussen die directeuren in alles regelde. Dus ik ging denken: dat kan ik ook wel.

„Natuurlijk kwamen mijn zwangerschappen nooit goed uit; de organisatie ontwikkelt zich razendsnel. Maar ik tilde er niet zo zwaar aan dat Rahma zei dat het krijgen van een kind mijn carrière verknalt. Zij denkt dan gewoon meteen aan MAS. Terwijl het bedrijf ook wel doorgaat zonder mij.

„Vaak is tegen me gezegd dat het goed zou zijn om ook ergens anders ervaring op te doen. Maar nu hoor ik steeds: als je tegen Rahma bent opgewassen, dan heb je alle werkervaring die je nodig hebt.

„Die samenwerking met Rahma – op het werk zeg ik Rahma, thuis mama – ging de eerste jaren een stuk minder goed dan nu. Zij ging dingen oplossen, die ik moest oplossen. Dat botste soms. Ze had commentaar als ik het niet deed zoals zij. Ze kan te hard zijn, meedogenloos. Rahma is heel erg dominant. Discussies eindigden altijd met: ‘Zolang ik de baas ben, doen we het zoals ik het wil’. Pas toen ze vorig jaar besloot dat ik het over kon nemen, kwam er rust. Ik ben nu het aanspreekpunt, de stabiele factor, terwijl Rahma het bedrijf ontwikkelt. Ik ga op een andere manier met de medewerkers om dan Rahma. Ik leg de verantwoordelijkheid bij de mensen. Hou daar toezicht op, maar trek het niet naar me toe. Rahma hield hun handje vast.”

    • Anne Dohmen