Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Demonstranten verhinderen stemmen in Libië

Een Libische vrouw in een stembureau in Benghazi laat aan de fotograaf zien dat ze heeft gestemd. Foto AFP / Mohammed Abed

In een aantal stemlokalen in het oosten van Libië kan nog niet worden gestemd voor de eerste parlementsverkiezingen in bijna vijftig jaar. Demonstranten verstoren de stemmingen, meldt persbureau AFP.

Het gaat om stembureaus gevestigd in Ajdabiya, op 160 kilometer ten zuidwesten van Benghazi, de belangrijkste stad in het oosten. Ook in andere steden zijn wat problemen, aldus ambtenaren tegen AFP.

Reuters meldt dat demonstranten in Benghazi enkele honderden stembiljetten van een van de stemlokalen hebben geroofd. De biljetten zijn vervolgens in brand gestoken.

Protest tegen zetelverdeling

In de aanloop naar de verkiezingen groeide het verzet in het oosten van Libië tegen de centrale regering in Tripoli, vanwege de verdeling van het aantal zetels. Bij de verkiezingen draait het in de hoofdstad en het westen van het land om 102 zetels, in het oosten zestig en in het zuiden 38. Een verdeling die de kiescommissie naar eigen zeggen uit demografische overwegingen heeft gemaakt.

Het nieuwe parlement moet allereerst een nieuwe regering vormen, die in principe door haar volksmandaat een sterkere basis heeft dan de zelfbenoemde Nationale Overgangsraad van rebellen en overlopers uit Gaddafi’s regime. Ongeveer 150 partijen en partijtjes hebben kandidaten gesteld in de verkiezingen, maar er doen daarnaast ook zo’n 1.500 onafhankelijke kandidaten mee.

Lees hier onze uitgebreide voorbeschouwing op de Libische verkiezingen.