De eerste bergetappe gaat vandaag het klassement opschudden

Het peloton tijdens de etappe van gisteren. Foto AFP / Lionel Bonaventure
Het peloton tijdens de etappe van gisteren. Foto AFP / Lionel Bonaventure Het peloton tijdens de etappe van gisteren. Foto AFP / Lionel Bonaventure

Sagan, Greipel, Cancellara, Mørkøv. Het waren de namen van de eerste Tourweek. Maar vandaag begint een nieuw hoofdstuk; er moet serieus geklommen worden en de favorieten kunnen zich niet meer verstoppen.

De vrijdagetappe sloeg een gat in het peloton

Na de valpartij die het peloton gisteren uiteen scheurde, staan veel klassementsrenners al op achterstand. De Nederlanders waren de klos - Gesink, Kruijswijk en Mollema - maar ook Fränk Schleck, Valverde en Hesjedal verloren minuten.

Wout Poels moest zelfs opgeven, net als Danielson, Van Summeren, Astarloza, Txurruka, Verdugo en Freire. Vanmorgen werd duidelijk dat ook Hesjedal niet meer opstapt. De grootste favorieten voor de eindzege, Evans en Wiggins, zaten op het moment van de valpartij ‘van voren’ en hadden nergens last van.

La Planche des Belles Filles gaat soms 22 procent omhoog

Dat maakt de etappe van vandaag mogelijk nog interessanter. In de rit van 199 kilometer komt het peloton eerst twee cols van de derde categorie tegen voordat de slotklim opdoemt. Het is er eentje van de eerste categorie, met de finish bovenop La Planche des Belles Filles. Een ‘steil dingetje’.

Dat betekent dat er op die klim verschillen gemaakt kunnen worden. Hij is inderdaad steil: gemiddeld bekeken niet zozeer, maar er zitten stukken in van een paar honderd meter op 17, 18 of zelfs 22 procent.

Hebben de mannen die gisteren vielen vandaag alweer de kracht om tijd terug te pakken? Wie pakt het geel, wie komt terug uit verslagen positie, wie zakt door het ijs? Het is afwachten tot de voet van La Planche des Belles Filles. Eén ding is zeker: het algemeen klassement ziet er vanavond heel anders uit.

De NOS begint op Nederland 1 en hier online om 14.10 uur met de uitzending. De finish is rond 17.15 uur.

    • Peter Zantingh