buitenkijken

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer wekelijks een bijzondere buitenruimte. Deze week De Carishof.

Wat De Carishof in het Limburgse Klimmen, de tuin van Henk Govers, Matthijs Smits en Hans de Vree (van links naar rechts op de foto). De eigenaren stellen hun „parkachtige vergezichtentuin”, gelegen rond hun 17de-eeuwse carréboerderij, regelmatig open voor bezoekers, zoals op de foto voor de leden van de tuinclub Fines Fleurs uit Dordrecht. De waardering van wildvreemden doet hun goed, zegt Matthijs Smits. „De tuin is onze passie. Alleen als we bij slecht weer aan het ploeteren zijn, vragen Hans en ik ons een enkele keer af ‘waarom in godsnaam’. Het antwoord op die vraag is het applaus op open dagen.”

Onderhoud In het hoogseizoen tachtig uur werk per week, en dat ondanks de twee robotmaaiers Martha en Thérèse (vernoemd naar de deftige dames uit de commercials van supermarkt C1000). Smits: „Randjes steken, heggen scheren, uitgebloeide bloemen wegknippen, het is voor Hans en mij een dagtaak.”

Op de vraag hoe de tuin er uit zou zien na een maand zonder onderhoud, antwoordt Smits: „Dan is het sterke punt, de rust die van deze tuin uitgaat, volledig weg. Hans en ik zouden dan met een zeis rond moeten gaan. Daarna is de tuin een jaar niet toonbaar.”

Mooiste seizoen Alle jaargetijden zijn prachtig, zegt Smits. En het tijdstip van de dag bepaalt wat het mooiste plekje is. Smits: „We zitten zelf graag in de tuin om ervan te genieten, maar vaak zien we toch al snel weer iets dat nog moet gebeuren.”

Bijzonderheid Op zondag 22 juli is er een open dag in De Carishof. Smits: „Dan is het hier net het Vondelpark met overal mensen die met koffie en vlaai in het gras zitten.”

Meer informatie: www.decarishof.nl

    • Thijs Wolzak