Boomklimmen zonder foutjes

Fotografe Cindy Heijnen reist door Nederland op zoek naar kleine en grote winnaars en het belang van winnen vandaag de dag.

None

Boomverzorger Walter Hak heeft voor de achtste maal de open Nederlandse Klimkampioenschappen voor Boomverzorgers gewonnen.

„De winnaar van de Nederlandse Klimkampioenschappen mag als prijs deelnemen aan de wereldkampioenschappen deze zomer in de Verenigde Staten. Je reis en verblijf worden betaald. Het is de achtste maal dat ik win, maar het blijft elk jaar spannend. Je weet dat je bij de top hoort, maar je kunt altijd een foutje maken. Je moet verschillende opdrachten uitvoeren in verschillende bomen: een onderdeel is zo snel mogelijk een boom beklimmen, maar je moet ook een parcours volgen en een gewonde collega uit een boom ‘redden’. Hoewel de eerste maal winnen de mooiste was, voel je nog altijd veel voldoening wanneer je wint. Voor mijn eerste overwinning had ik al een paar maal deelgenomen zonder de eerste prijs weg te kapen. Het wereldje van boomverzorgers is niet zo groot, dus de mensen die goed kunnen klimmen, weten wel wie je bent als je deze prijs krijgt. Ik weet niet of ik verdrietig zou zijn als ik volgend jaar niet meer win. Ik weet dat andere mensen ook hun best doen, en de beste moet winnen.”

    • Walter Hak