Bewindslieden CDA vinden inkrimping kabinet geen succes

De ministers van het kabinet-Rutte op de foto met de koningin. In 2010 werd het aantal ministers eruggebracht van zestien naar twaalf. Foto NRC / Roel Rozenburg
De ministers van het kabinet-Rutte op de foto met de koningin. In 2010 werd het aantal ministers eruggebracht van zestien naar twaalf. Foto NRC / Roel Rozenburg

CDA-kopstukken uit de zittende regering vinden de inkrimping van het kabinet geen succes. Het kabinet-Rutte verloor door onderbezetting aan slagkracht, vooral internationaal. De CDA-bewindslieden Hans Hillen, Maxime Verhagen, Ben Knapen, Liesbeth Spies en Henk Bleker vinden dat in het nieuwe kabinet meer bewindlieden moeten komen, schrijft de Volkskrant vandaag.

Het aantal ministers werd in 2010 teruggebracht van zestien naar twaalf en het aantal staatssecretarissen van twaalf naar acht. De CDA-bewindslieden vonden het de afgelopen periode echter lastig in de Eerste en de Tweede Kamer en in Brussel zijn, om vervolgens ook nog leiding te geven aan hun departement.

‘Werkdruk te hoog’

Minister van Defensie Hillen zegt in de Volkskrant dat hij niet aan denken toekomt. “Ik ben alleen aan het uitvoeren.” Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker, wiens werk eerder door een minister en een staatssecretaris werden gedaan, vertelt dat het ‘heel zwaar’ is geweest. “Het was heel veel werk.” Bleker kon daardoor minder vaak op een internationale handelsmissie dan hij met premier Mark Rutte (VVD) had afgesproken.

Een bewindspersoon zegt dat Nederland te weinig aanwezig is in Brussel. In april trok staatssecretaris Ben Knapen van Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking hierover al aan de bel. Hij wil nu een evaluatie met zijn collega’s.

Rutte: bewindslieden vaker naar Brussel

Rutte zou na de kritiek over de afwezigheid van Nederland in Brussel zijn bewindspersonen hebben aangegeven dat ze vaker naar Brussel moeten. Vice-premier Verhagen, tevens minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, vindt dat Rutte makkelijk praten heeft: hij heeft maar één raad in Brussel. “Ik moet soms kiezen uit vier raden.”

De inkrimping van het kabinet was volgens Verhagen symbolisch. “We moesten als politici het voorbeeld geven.” Maar volgens Bleker moet worden opgepast dat zo’n streven geen ‘doel in zichzelf’ wordt. Hillen stelt dat de bewindslieden in de praktijk op grenzen stuiten. “Wij hebben hiermee de kritische ondergrens bereikt.”

In het verkiezingsprogramma van de VVD staat dat het kabinet nog wel wat kleiner kan.