Al Jazeera peilt de sfeer in Libië via sms’jes

Al Jazeera verzamelt reacties via sms'jes.

In 1969 schafte Moammar Gaddafi politieke partijen en verkiezingen af. Vandaag gaan de Libiërs voor het eerst in bijna vijftig jaar naar de stembus. Al-Jazeera peilt de sfeer bij deze historische verkiezingen via sms’jes.

“Al Jazeera wil graag weten: gaat u stemmen tijdens de verkiezingen van 7 juli en waarom? Wat hoopt u dat er wordt bereikt met deze verkiezingen? Voegt u alstublieft uw naam en locatie toe aan het antwoord. Dank.”

Met dat sms’je probeert Al Jazeera de reacties uit het land te verzamelen. Reacties worden volgens op een kaart waaruit blijkt hoe blij de de Libiërs zijn met de verkiezingen.

Klink op de enveloppen voor reacties. Meer sms’jes bij Al Jazeera.

Want ondanks enkele protesten bij stemlokalen in het oosten van het land, is het vooral feest. Een uur voor de stembussen opengingen hadden zich in Tripoli al lange rijen gevormd. En tussen alle stemmers met blauwe wijsvingers loopt er zelfs iemand rond met een hele blauwe arm (foto).

Persbureau AP beschrijft de sfeer in hoofdstad Tripoli:

“In Tripoli was de bevolking vooral opgetogen, stemmers maakten het v-teken (van victory, overwinning) toen ze de stembureaus binnengingen en toeterden als ze langs de rijen wachtenden reden. Anderen riepen ‘Allahu Akbar’ (Allah is groot) uit het raampje van hun auto.”

“In de rijen wachtenden deelden kiezers zoetigheid uit en omhelsden ze elkaar. Sommigen hadden de Libische vlag om hun schouders geknoopt, anderen hadden foto’s bij zich van hun geliefden die bij het geweld van vorig jaar om het leven kwamen.”

    • Lex Boon