Afghanistan is nu een officieel een bondgenoot van de VS

Hillary Clinton en de Afghaanse president Hamid Karzai bij de onaangekondigde ontmoeting in Kabul. Foto AP / Ahmad Jamshid

De Verenigde Staten hebben Afghanistan de status van ‘belangrijke niet-NAVO bondgenoot’ gegeven. Daardoor wordt het voor de Afghaanse overheid makkelijk om bijvoorbeeld Amerikaans defensiemateriaal te kopen, meldt persbureau AP.

De mededeling kwam van minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton bij een onaangekondigd bezoek aan Afghanistan. Clinton:

“We zien dit als een krachtige verbintenis aan de toekomst van Afghanistan. We denken er niet aan om Afghanistan helemaal los te laten.”

In 2014 trekt de internationale troepenmacht ISAF zich terug uit Afghanistan, ruim tien jaar nadat de VS het land binnenvielen. Daarna moeten de Afghanen zelf zorgen voor de veiligheid in het land.

Afghanistan is nu het vijftiende land dat door Amerika wordt gezien als belangrijke niet-NAVO bondgenoot. Andere landen zijn onder andere Australië, Egypte, Israël en Japan. In 2004 kreeg ook buurland Pakistan die status, hoewel de relatie tussen de VS en dat land sinds de dood van Osama bin Laden is bekoeld.

Afghanistan kan nog niet zonder hulp

Na het bezoek aan Afghanistan en een ontmoeting met president Karzai is Clinton doorgevlogen naar Japan, waar een donorconferentie plaatsvindt. Landen zullen daar bekendmaken hoeveel geld er de komende jaren beschikbaar komt voor het land. Volgens de VS zal er jaarlijks in ieder geval 3,2 miljard euro nodig zijn om het Afghaanse leger en de politie te onderhouden.

Afghanistan kan volgens de meeste waarnemers nog lang niet zonder buitenlandse hulp. De belastinginkomsten van de Afghaanse regering, een land van zo’n 30 miljoen inwoners, bedroegen het afgelopen jaar slechts twee miljard dollar.