Advocaat: geen eerlijk proces voor Seif in Libië

Seif al-Islam, de zoon van de gedode Libische leider Moammar Gaddafi, zal in Libië geen eerlijk proces krijgen. Dat zegt Melinda Taylor, de Australische advocaat van het Internationaal Strafhof die een maand is gegijzeld door een Libische militie.

„De gebeurtenissen onderstrepen dat het onmogelijk zal zijn voor Gaddafi om op een onafhankelijke en onpartijdige manier berecht te worden door Libische rechtbanken”, zei Taylor enkele dagen nadat ze samen met drie collega’s is vrijgelaten. „Er is op onherroepelijke manier inbreuk gemaakt op de rechten van mijn cliënt tijdens mijn bezoek aan Zintan.”

Taylor was in Libië als advocaat van Gaddafi, die door het Internationaal Strafhof is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog. Libië wil hem echter zelf berechten en weigert hem uit te leveren. Terwijl het Strafhof zich buigt over de vraag of Libië in staat is een eerlijk proces te organiseren, reisden Taylor en haar collega’s naar Zintan.

De militie die de macht heeft in Zintan en die zich nauwelijks iets aantrekt van de interim-regering in Tripoli, heeft het Taylor onmogelijk gemaakt om Gaddafi te verdedigen, verklaarde de Australische. Ze hebben gesprekken afgeluisterd die vertrouwelijk waren en privédocumenten in beslag genomen.

Libië beschuldigde Taylor van spionage. Ze zou Gaddafi gecodeerde brieven van aanhangers van het oude regime hebben overhandigd. Taylor ontkent dit. Ze verklaarde vrijdag dat haar handelingen in Libië „in lijn waren met mijn juridische verplichtingen”, zoals voorgeschreven door de regels van het Strafhof. (AP, Reuters)