WikiLeaks publiceert Syrische e-mails

De website WikiLeaks is gisteren begonnen met de publicatie van e-mailverkeer tussen de Syrische regering en onder meer westerse bedrijven. Hoe WikiLeaks aan het materiaal komt, en of het authentiek is, is niet duidelijk.

Gisteren verschenen op de website de eerste mails van wat volgens WikiLeaks een database is (‘Syria Files’) van in totaal 2,4 miljoen elektronische berichten in verschillende talen, die verstuurd zijn tussen 2006 en maart van dit jaar.

Een woordvoerder van WikiLeaks haalde gisteren op een persconferentie in Londen WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan, volgens wie het materiaal „zowel Syrië als de tegenstanders van Syrië in het buitenland in verlegenheid zal brengen”. Het zou onder meer gaan om intieme correspondentie tussen hoge functionarissen uit de regerende Ba’ath-partij, maar ook om zakelijke afspraken tussen Syrische ministeries en andere landen.

Assange zelf zit nog steeds in de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij politiek asiel heeft aangevraagd. De Britse politie zoekt hem om hem te kunnen uitzetten naar Zweden, waar men hem wil ondervragen in een verkrachtingszaak.

Net als bij de openbaarmaking van een grote hoeveelheid Amerikaanse diplomatieke berichten, vorig jaar, werkt WikiLeaks ook nu weer samen met verschillende media. Deze keer gaat het niet meer om onder meer The New York Times en The Guardian, waarmee de organisatie ruzie kreeg, maar om de kranten Al-Akhbar (uit Libanon), Al-Masry Al-Youm (uit Egypte), het Duitse tv-station ARD, het Amerikaanse persbureau Associated Press, het Italiaanse weekblad L’Espresso, de Franse onderzoeksite Owni en de Spaanse website Publico.es.

WikiLeaks geeft de e-mails niet ongeordend vrij, maar gepresenteerd ze in het kader van bepaalde kwesties. Zo zijn er vijftien mails over communicatieapparatuur die het Italiaanse defensietechnologiebedrijf Finmeccanica in februari geleverd zou hebben aan de Syrische politie.

De totale hoeveelheid mails is afkomstig van 680 instellingen of domeinnamen die met Syrië te maken hebben, aldus WikiLeaks.