Videla veroordeeld tot vijftig jaar voor stelen baby’s gevangenen

De Argentijnse oud-dictator Jorge Videla (86) is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftig jaar voor betrokkenheid bij het systematisch stelen van baby’s van gevangenen. Reynaldo Bigone (84), de laatste Argentijnse dictator, heeft vijftien jaar gekregen in dezelfde zaak.

Leden van actiegroep de Dwaze Moeders juichen in Buenos Aires bij het horen van de uitspraak tegen Videla. Op de borden staat 'Geef de kinderen terug'. Foto: AP / Natacha Pisarenko

De Argentijnse oud-dictator Jorge Videla (86) is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftig jaar voor betrokkenheid bij het systematisch stelen van baby’s van gevangenen. Reynaldo Bigone (84), de laatste Argentijnse dictator,  heeft vijftien jaar gekregen in dezelfde zaak. 

Dat meldt het persbureau AP. De rechtszaak was gericht op 34 gevallen van babydiefstal. Naast Videla en Bigone stonden negen anderen terecht, zeven van hen zijn veroordeeld. Videla ontkende dat er sprake was van systematische roof en noemde de moeders van de gestolen baby’s  ”terroristen die hun kinderen als menselijke schilden gebruikten”.

Argentinië werd van 1976 tot 1983 geleid door een militaire junta. Tijdens de dictatuur werden tienduizenden mensen ontvoerd, gemarteld en vermoord. Een deel van hen verdween spoorloos. Onder hen waren vrouwen die in de gevangenis bevielen.

De Dwaze Moeders, een actiegroep van de moeders van verdwenen gevangenen, schat dat er onder de militaire junta vijfhonderd baby’s zijn verdwenen. Het exacte aantal is moeilijk te achterhalen doordat documenten uit die tijd zijn vernietigd. Met behulp van DNA-onderzoek zijn er 106 gevallen achterhaald van mensen die na hun geboorte zijn gestolen.

Videla is verantwoordelijk verklaard voor diefstal van twintig baby’s en kreeg de maximale straf. De uitspraak heeft vooral symbolische waarde: Videla werd eind 2010 al veroordeeld tot levenslang wegens misdaden tegen de menselijkheid en zit sindsdien vast.

    • Eva de Valk