Verkiezingsuitslag Mexico ongewijzigd na hertelling

Enrique Peña Nieto is en blijft de nieuwe president van Mexico. Foto Reuters / Tomas Bravo

Een hertelling van de helft van de stemmen bij de Mexicaanse presidentsverkiezing heeft niets aan de uitslag veranderd. De kiescommissie besloot tot de hertelling na klachten van onregelmatigheden en fraude.

Oppositiekandidaat en favoriet Enrique Peña Nieto van de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) won afgelopen zondag met 38 procent van de stemmen, en blijft de winnaar, meldt persbureau Reuters. Zijn linkse rivaal Obrador behaalde ruim 6 procent stemmen minder.

De linkse presidentskandidaat Andres Manuel Lopez Obrador liet eerder deze week weten dat alle bij de verkiezingen uitgebrachte stemmen herteld moesten worden omdat dit “goed” zou zijn “voor de democratie en het land”. De PRI regeerde tot 2000 71 jaar onafgebroken in Mexico.

Obrador beschuldigde Peña Nieto van het schenden van de regels rond de presidentsverkiezingen en vermoedt “inconsistenties” bij het vaststellen van de uitslag. Obrador verloor in 2006 ook met een kleine marge de presidentsverkiezingen en weigerde ook toen zijn verlies te accepteren. Zijn aanhangers hielden nog maandenlang straatprotesten waarin ze protesteerden tegen de verkiezing van president Calderon.

    • Annemarie Coevert