Unicef: toenemend geweld tegen kinderen in Mali

Een Toeareg voor de beroemde moskee van Timboektoe. Foto Reuters / Luc Gnago

Unicef maakt zich ernstige zorgen over toenemend geweld tegen kinderen in het noorden van Mali, meldt persbureau AP. Sinds de bezetting van het gebied door twee rebellenbewegingen eind maart zijn jongens gerekruteerd als soldaat en zijn er ook meisjes misbruikt.

Volgens Unicef zijn sinds eind maart zeker 175 jongens tussen de 12 en 18 jaar oud gerekruteerd in de gelederen van radicaalislamitische strijders en Toeareg-rebellen die de macht hebben gegrepen in dit deel van het land. Daarnaast zijn tenminste acht meisjes misbruikt, en zijn twee jongens om het leven gekomen door landmijnen. Niet-geëxplodeerde munitie zorgde voor verminking bij achttien kinderen.

Sluiting scholen maakt kinderen extra kwetsbaar

Driehonderdduizend kinderen in Noord-Mali lopen het risico slachtoffer te worden van geweld of tot kindsoldaten te worden gemaakt, omdat veel scholen in Noord-Mali na de machtsgreep in maart de deuren hebben gesloten, zei Unicef-woordvoerster Marixie Mercado. De situatie is zeker reden tot zorg, vervolgde ze, omdat de getallen slechts een ‘deel van het plaatje zijn’.

Aantal gevallen cholera neemt in alarmerend tempo toe

Een bijkomend probleem is de ziekte cholera, waarvan het aantal gevallen schrikbarend snel toeneemt, aldus een woordvoerder van het bureau van de Verenigde Naties voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken. Er zijn al 24 gevallen geconstateerd. Volgens de woordvoerder is de situatie zorgelijk vanwege de beperkte toegang die internationale hulpverleners hebben tot schoon water en sanitaire voorzieningen. Hierdoor kan de ziekte zich snel verspreiden.

Eind maart pleegden muitende militairen in Mali een coup. Begin april verklaarden de Toeareg-rebellen het noorden van Mali onafhankelijk. Eind mei sloegen de islamistische strijders en de Toeareg-rebellen de handen ineen en stichtten ze samen een staat.

    • Judith Laanen